Dezelfde hoeveelheid eiwitten in de vorm van paddenstoelen verzadigen beter dan in de vorm van rundvlees, schrijft FoodNavigator.
Amerikaanse onderzoekers gaven 32 proefpersonen 10 dagen lang 2 maaltijden per dag met champignons of rundvlees, met gelijke hoeveelheden eiwit. Gedurende de rest van de dag moesten ze noteren hoe verzadigd ze zich voelden. Na het eten van de paddenstoelen hadden de proefpersonen minder honger en zaten ze langer vol. Dat effect is volgens de onderzoekers wel deels toe te schrijven zijn aan een verschil in vezels en portiegrootte van de maaltijden. Om evenveel eiwitten binnen te krijgen als in 28 gram vlees zitten, heb je 223 gram paddenstoelen nodig, zo'n acht keer zoveel dus.
De resultaten werden gepubliceerd in Appetite.
FoodNavigator - Mushroom protein beats meat for fullness, say researchers
Amerikaanse onderzoekers gaven 32 proefpersonen 10 dagen lang 2 maaltijden per dag met champignons of rundvlees, met gelijke hoeveelheden eiwit. Gedurende de rest van de dag moesten ze noteren hoe verzadigd ze zich voelden. Na het eten van de paddenstoelen hadden de proefpersonen minder honger en zaten ze langer vol. Dat effect is volgens de onderzoekers wel deels toe te schrijven zijn aan een verschil in vezels en portiegrootte van de maaltijden. Om evenveel eiwitten binnen te krijgen als in 28 gram vlees zitten, heb je 223 gram paddenstoelen nodig, zo'n acht keer zoveel dus.
De resultaten werden gepubliceerd in Appetite.
Joep, dat er in champignons minder eiwitten zitten dan in spruitjes is geen punt, van champignons eet je meer. Waarom? Ze slinken weg tijdens het bakken, dus je hebt er meer van nodig om uiteindelijk aan de portie van 2-2,5 ons groente te komen, mits je champignons als groente gaat eten. Weet je dat er zelfs in spinazie in verhouding per 100 gram zelfs meer zit dan in vlees? Ook simpelweg om die reden dat je van vlees maar 100 gram nodig hebt, spinazie heb je per persoon zo'n 4 ons nodig(als je het gaat koken) om aan de juiste hoeveelheid te komen, misschien zelfs wel meer dan 4 ons. Als ik diepvries spinazie koop zijn het altijd doosjes van 4-4,5 ons en dat gaat op hier met zijn 2, hoeveel verse spinazie zouden ze daar niet voor nodig gehad hebben om aan die uiteindelijke hoeveelheid te komen?
Dus als je die champignons naast je spruitjes legt is er niks aan de hand met een lagere hoeveelheid eiwit.
Gert, gelijke hoeveelheden, daar bedoelen ze volgens mij alleen maar de hoeveelheid mee, niet gelijksoortige hoeveelheden, dat is waar jij op doelt. Dat is hetzelfde als wat Joep laat zien met de vergelijking van de hoeveelheid in champignons en spruitjes, zullen ook een iets andere vorm/variatie van soorten eiwitten zijn, want niet in elke soort groente zitten precies dezelfde eiwitten in precies dezelfde verhoudingen en vormen. Vandaar dat we ook zo enorm moeten variëren elke dag met ons menu.
Astrid #18, de meeste mensen krijgen zonder vlees al voldoende eiwitten binnen, zoals 57g eiwit:
6g eiwit - kommetje havermout (50g met melk)
15g eiwit - 4 boterhammen zonder beleg
8g eiwit - 2 porties pindakaas of kaas als beleg
7g eiwit - beker melk
12g eiwit - 100g pasta of rijst
4g eiwit - 200g groente (spruitjes 6, andijvie 3)
4g eiwit - 125g yoghurt
7g eiwit - handje noten (50g pinda's 13, walnoot 7)
Waarom champignons? 200g champignons = 5,4g eiwit, 200g spruitjes = 7,6g eiwit.
Op die 50g eiwit per dag zijn die 200g champignons maar een kleine bijdrage.
Reken zelf met de Voedingswaardetabel.
#Astrid: zeker, je kunt ook met gemak elke week 1 of 2 dagen zelfs helemaal niet eten. Geen punt, qua gezondheid. Misschien is dat zelfs wel gezonder dan elke dag eten. Maar in de samenvatting van het artikel staat: "gelijke hoeveelheden eiwit" en dát m.i. niet juist.
Heel vaak wordt uit de losse pols geroepen of gedacht (ook in politieke kringen), dat je dierlijk eiwit zonder meer kunt vervangen door plantaardig eiwit. Punt. Maar dat ligt iets genuanceerder.
Overigens ben ik er voorstander van dat er meer paddenstoelen worden gegeten.
Een keer vlees vervangen door champignons ga je echht niet dood van door het gemis van het een of andere eiwit, sterker nog, er zijn ik weet niet hoeveel mensen die door dagelijks alleen maar troep te eten het jarenlang overleven met een chronische ondervoeding, die worden op den duur diabeet of krijgen andere ziektes.
Het 'iets erbij eten om aan voldoende goede eiwitten te komen' geldt alleen voor veganisten, die mensen die helemaal geen dierlijke producten eten en dat is heel simpel, goede granen, geen witte rijst dus, maar echte volle granen die je gewoon kan koken en als rijst eten.
Het ene eiwit is het andere eiwit niet. Champignons bevatten eiwit, maar met de volgende kanttekeningen:
De verteerbaarheid van paddenstoelen eiwit is lager dan eiwit van vlees; de verteerbaarheid ligt tussen de 70% en 90% - hangt van je bron af - het lijkt mij verstandig om veiligheidshalve 70% aan te houden.
Eiwit bestaat uit velerlei aminozuren. Een aantal daarvan moet je via voedsel binnenkrijgen, de zgn. "essentiële" aminozuren. Champignons bevatten wel alle aminozuren die je wilt hebben, maar niet in dezelfde mate. Met name de gehalten aan methionine en cysteïne zijn aanzienlijk lager dan in vlees.
Het eiwit van vlees wordt m.i. niet volledig vervangen door eiwit van champignons. Om vlees eiwit volwaardig te vervangen, moet je iets bij je champignons opeten waar voldoende methionine en cysteïne in zit.
Bron: Voedingswaarden champignons en andere paddenstoelen.
Overigens: paddenstoelen zijn prima voedsel!