In de Champagne begint de oogst vandaag, ruim een maand eerder dan normaal. Ook in de Elzas gaat de pluk voor de bubbelwijnen deze woensdag van start. Per departement geeft de prefect het officiële startsein, de 'ban'. De vroege oogsten betreffen de witte druiven, de blauwe (voor de rode wijnen) hebben nog wat meer tijd nodig om tot volle rijpdom en goede zoet-zuurbalans te rijpen. In de Zuid-Franse Languedoc zijn de eerste plukkers voor rood al wel gesignaleerd.

Het blijkt in de maand augustus, traditioneel de Franse vakantiemaand, bijzonder lastig om voldoende plukkers te vinden
Plukkerstekort
Behalve daar waar de hagel voor dit voorjaar verwoestend uithaalde (zoals in het dal van de Orb, waar de hagelbuien als 'natuurramp' erkend werden) zien Franse wijnboeren de oogst van 2018 met vertrouwen tegemoet. Het natte voorjaar en de hete en droge zomer resulteren in volop druiven van goede kwaliteit. Na de dramatische oogst van 2017 is dat een opsteker voor de Franse wijnmakers. Voor Frankrijk, beplant met 800.000 hectare druivenstokken, staat het inmiddels als een paal boven water: klimaatverandering is de drijfveer achter de steeds vroeger beginnende druivenpluk. Dat veroorzaakt een nieuw hoofdbreken: het blijkt in de maand augustus, traditioneel de Franse vakantiemaand, bijzonder lastig om voldoende plukkers te vinden, schrijft FranceInfo.

Topjaar?
Ook in Nederland zijn de wijnmakers dit jaar zeer te spreken. Het ongewoon warme voorjaar en de hete en droge zomer geven de Nederlandse wijnbouw een flinke boost. Het FD noemt de druivenboeren zelfs 'winnaars'; alle andere boeren vrezen juist een misoogst als gevolg van de droogte.

Een gemiddelde fles Nederlandse wijn kost je rond de €15 per fles. De productie bedraagt inmiddels zo'n 1,1 miljoen flessen
Volgens het CBS waren er vorig jaar in Nederland 92 actieve wijnboeren. Zij verbouwen op in totaal 157 hectare wijn. Zeventig procent van de Nederlandse wijngaarden ligt in de 3 provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. De gemiddelde wijngaard beslaat 1,7 hectare, in Zeeland is dat 3,1 hectare. In 2003 werd op 35 hectare van het Nederlandse landbouwareaal wijn verbouwd. De meest verbouwde variëteiten zijn de Regent en Joanniter die bekend staan als 'zonarme' druivensoorten. Ondanks een beperkt aantal zonuren rijpen ze toch goed en leveren ze goede kwaliteit wijn op. Dat moet wel, want Nederlandse wijn is duur. "Het had geen zin middelmatige Nederlandse wijn te maken," zegt wijnboer Rob Roth. Een gemiddelde fles Nederlandse wijn kost je rond de €15 per fles. De productie bedraagt inmiddels zo'n 1,1 miljoen flessen. Die we allemaal in eigen land opdrinken; de export is nihil.

'Pas als het sap in de tanks zit, weet ik meer'
Door de hete zomer hebben de druiven zich dit jaar prima ontwikkeld, vertellen verschillende wijnboeren in de NRC. Of het echt een topjaar wordt? Dat is nog even afwachten. De nazomer is voor de Nederlandse wijnboeren heel belangrijk. "Het kan nog gaan stormen in augustus, er kan hagel vallen. Pas als het sap in de tanks zit, weet ik meer,” zegt de Zeeuwse wijnboer Johan van de Velde nuchter.
Dit artikel afdrukken