Het Franse bedrijf introduceert versie 3 van zijn natuurlijke Clicquot-verpakking. De grondstof voor het karton van de omdoos en het papier van het etiket zijn de druivenschillen die resteren na het maken van de champagne, meldt Duurzaambedrijfsleven.

Pasta van druivenschillen
Voor de 'Naturally Clicquot 3' gebruikt Veuve Clicquot water, natuurlijke vezels en druivenschillen. Na het persen van de druiven worden de druivenschillen vermalen en omgezet in een fijn poeder. Door wat water toe te voegen krijg je een pasta. Door deze pasta te combineren met natuurlijke cellulosevezels ontstaat er papier. Het gebruik van het restafval, de marc, laat de producent zijn eigen hoeveelheid afval reduceren.

Cellulose en lignine
Het Italiaanse bedrijf Favini maakt de verpakkingen speciaal voor Veuve Clicquot. Druivenschillen bevatten een hoge dosis cellulose en lignine. Hierdoor hechten de cellulosevezels zich tijdens de papierproductie goed aan elkaar. Het duurzaam geproduceerde papier wordt met oplosmiddelenvrije inkt bedrukt en met lijm op basis van suikerriet verlijmd. 100% biologisch afbreekbaar en recyclebaar, aldus Veuve Clicquot.

De energiekosten die gemoeid zijn met de productie van de verpakking, zijn niet bekend gemaakt.

Filmpje over de 'Naturally Clicquot 3' verpakkingen


Fotocredits: still 'Naturally Clicquot 3', Veuve Clicquot
Dit artikel afdrukken