Champagne
In de Champagne is gekozen voor 'plekken waar de methode om schuimwijnen te maken op basis van een tweede vergisting op fles, vanaf het begin van de 17e eeuw tot aan het begin van de industrialisatie daarvan in het begin van de 19e eeuw. De Unesco heeft gekozen voor 'de historische wijngaarden' van Hautvilliers, Aÿ en Mareuil-sur-Aÿ, de heuvel Saint-Nicaise in Reims en de Avenue de Champagne en het Fort Chabrol in Epernay. Deze plekken vormen naar de mening van de Unesco de kern van "het gehele champagneproductieproces."
Bourgogne: Beaune en Dijon
In de Bourgogne vallen de zogenaamde 'climats' binnen de keuze van de Unesco. 'Klimaten' zijn specifieke liggingen van wijngaarden die zorgen voor een karakteristiek microklimaat in samenspel met druivenrassen. De Unesco laat binnen de Werelderfgoedvermelding wijnpercelen vallen die "een heel specifieke ligging hebben op de hellingen van de Côtes de Nuits en Beaune, ten zuiden van Dijon. Juist die percelen zouden hun unieke karakter aan de wijnen geven. Rond Beaune zouden ze zorgen voor een uniek cultuurgebied dat bestaat uit de wijnpercelen zelf en de plekken die met de verwerking van de druiven tot wijn te maken hebben. Daarnaast zouden ze in het historische centrum van Dijon hebben gezorgd voor de "tastbare kant van de politieke impuls" waartoe het klimatensysteem heeft geleid.
Fotocredits: Uitzicht vanaf Clos de Vougeot richting Echézeaux, Unesco, Jean-Louis Bernuy
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb tegenwoordig een beetje een wrange bijsmaak bij dat werelderfgoed. Namelijk sinds het herstellen van de tempels (werelderfgoed objecten) in Nepal boven hulp aan mensen leek te gaan.