Komende week komt de economische wereldelite bijeen in Davos tijdens het World Economic Forum (WEF). In de aanloop naar de top sprak (vanaf minuut 16:55) vanmiddag het VPRO-programma Buitenhof met Feike Sijbesma, bestuursvoorzitter van het Nederlandse chemie- en ingrediëntsbedrijf DSM. Het gesprek ging enerzijds over klimaatmaatregelen en het Klimaatakoord en anderzijds over populisme en de rol van de kapitaalelite.

Sijbesma bepleitte een beperking van de Europese CO2-uitstootrechten. Hij vindt het, net als de vier oud bestuurders van de Amerikaanse Centrale Bank afgelopen week in The Wall Street Journal zeiden, "het efficiëntste systeem om bedrijven tot bewegen aan te zetten.''

Stilletjes gaf de DSM-topman aan dat Nederland zich niet druk moet maken om een Nederlandse CO2-heffing, maar om het laten functioneren van het reeds bestaande Europese systeem van CO2-rechten. Daar zijn er "veel te veel van uitgegeven", zegt hij. Door het intrekken van rechten, stijgt de prijs; dat moet wat Sijbesma betreft het beleidsdoel zijn.

Volgens Sijbesma moet de prijs komen te liggen tussen de €30 en €50 per door een bedrijf uitgestoten ton CO2; nu ligt die nog rond de €20. Bij fors hogere prijzen gaan bedrijven vanzelf klimaatvriendelijker werken omdat de heffingen hen te veel winst gaan kosten.

Een Nederlandse CO2-heffing is volgens Sijbesma niet nodig, omdat dat extra rompslomp geeft. Daar zou Nederland volgens Sijbesma bovendien mee zeggen dat ons land geen vertrouwen heeft in het Europese systeem.

Over de rol van populisme en de verantwoordelijkheid van de kapitaalelite maakte hij duidelijk dat bedrijven er niet zijn om geld te verdienen, maar om de samenleving en mensen die zorgen over hun toekomst hebben, zoals de 'gele hesjes' in Frankrijk, een toekomst te bieden. Die opmerkingen lijken in lijn te liggen met op waarde voor de samenleving in plaats van geld verdienen wijzende eigentijdse economen als Mariana Mazzucato en Kate Raworth.
Uitzending Gemist - Uitzending gemist van Buitenhof op Nederland 1. Bekijk deze uitzending van "Buitenhof" dan nogmaals op Uitzendinggemist.net
  • Deel
Druk af