Moedermelk maken in een bioreactor in plaats van in een borst. Op basis van borstcellen kweekten een celbioloog en een voedingswetenschapper ‘moedermelk’ buiten het lichaam.

Menselijke moedermelk bevat duizenden unieke moleculen in de perfecte verhouding om een mensje te voeden in al zijn of haar cruciale ontwikkelingsfasen. Voor wie geen eigen moedermelk geeft, bestaat er kunstmelk. Vooralsnog wordt die kunstmelk gemaakt van dierlijke melk, zoals van de koe of geit. Maar menselijke borstkliercellen blijven het best toegerust om het ideale melkmengsel te maken, zeggen Michelle Egger en Leila Strickland van start-up Biomilq tegen internetkrant Medium. Het bedrijf beschikt sinds kort over de resultaten van hun proof-of-concept-experimenten. De gekweekte monsters uit de bioreactor bevatten zowel caseïne en lactose, de voornaamste eiwit- en suikercomponenten van mensen-moedermelk.

“Wij zijn hier allemaal omdat deze krachtcellen [menselijke borstkliercellen, red.] al miljoenen jaren melk produceren. Wij zijn het eerste bedrijf dat de vitale melkcomponenten binnen één en hetzelfde systeem produceert met behulp van een gesloten, steriel proces dat van begin tot eind vrij is van elke vorm van besmetting.” Egger en Strickland willen de gekweekte moedermelk uiteindelijk op de markt brengen. Ze zoeken daarvoor samenwerking met onder meer gezinnen, kinderartsen en de borstvoedings- en lactatiegemeenschap.
Medium - Breakthrough: Two women produce breastmilk???outside the body.
  • Deel
Druk af