Kringlopen weer sluiten
Die rechten worden verhandelbaar en blijken nu al veel geld waard. Er zijn nu al koeienboeren die via varkensrechten de 'fosfaatrechten' van varkensboeren kopen.
Het is bedoeld om de kringloop weer te sluiten zoals ze er vroeger ook altijd op het gemengde bedrijf wasGa die weg niet op, zegt boer, professor en ex-minister van Landbouw Cees Veerman. Zulke rechten kosten boeren weer veel geld en maken hen nog afhankelijker van de bank dan ze toch al zijn geworden door hun uitbreidingsplannen. Hij bepleit het maken van samenwerkingen tussen akkerbouwers en koeienboeren. Ze zouden een mestcoöperatie moeten vormen om wel gebonden te zijn aan het afzetten van hun mest, maar daar geen bergen geld aan kwijt te zijn.
Pikant
Tegen Boerderij zegt Veerman dat er 'zoveel mogelijk' melkveehouders aan akkerbouwers gekoppeld zouden worden. "Het is bedoeld om de kringloop weer te sluiten zoals ze er vroeger ook altijd op het gemengde bedrijf was. Dat familiebedrijf kende geen afval. De mest was voor het land, restanten van voer gingen naar de varkens."
Veermans plan bepleit de facto weer een volledige terugkeer naar een zogenaamde grondgebonden dierhouderij in Nederland. Dat is pikant, want die bleek verre van haalbaar in de politieke onderhandelingen die eerder dit jaar hebben geleid tot de zogenaamde Melkveewet die dierrechten en fosfaatrechten had moeten voorkomen.
Mest uitrijden, eutrophication&hypoxia
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Piet, mijn beeld van de werkelijkheid is anders. Als de melkprijs vlot onder de 30 ct komt dan wordt de belangstelling om veel voer bij te kopen minder en de drang om minder rendabele koeien te slachten groter. En jouw afspraken komen alleen voor als de veehouder en de akkerbouwer buren zijn, maar de mest wordt nu eenmaal op de zuidelijke en oostelijke zandgronden geproduceerd en daar zie ik zo weinig akkerbouwers.
Jarno: theoretische gedachtenspinsels maar 'wishfull thinking' mijlen ver van de dagelijkse werkelijkheid. In welke omgeving verkeer jij zo dagelijks? We hebben NU een probleem met de overschrijding van het afgesproken fosfaatplafond en op diverse gewassen moet fosfaatkunstmest gestrooid worden om een fatsoenlijke gewasopbrengst te halen. Wie het beleid nog volledig doorgrond mag het zeggen!
Engelbert #39, wat te denken van de, gewasdiversificatie. Als er op de Groningse akkerbouw-klei niets anders dan tarwe wil groeien kun je nog altijd voor tijdelijk grasland kiezen zou ik denken. Voor koolzaad (wat eigenlijk ook een soort van krachtvoer voor de koeien is, eiwitrijk raap kan naar de koeien-brokken en de olie is zogenaamd "duurzaam"?! bio-brandstof?) is er volgens mij ook een ander alternatief, nl. aquacultuur. Ik zeg: ga lamsoor of zeekraal telen op de door aardbevingen veroorzaakte grond dalingen en de daardoor vernatting van de ingepolderde klei die door zoute kwel geteisterd wordt. Een win, win situatie dunkt me.
Engelbert, een akkerbouw houdt niet alleen rekening met saldo`s maar ook met de rotatieteelt voor een gezonde bodem. Anders krijg je toestanden met akkerbouwgronden zoals in Flevoland.
Enne, die prijs voor het extra ruwvoer is, ongeacht de melkprijs, al lang en breed door melkveehouder en akkerbouwer afgesproken.
Piet je denkt toch niet echt dat aardappels en granen ingeruild gaan worden voor gras en mais? Je hebt toch wel zicht op de verschillen in saldo's en je kent de cultuur van een akkerbouwer toch wel. Wat denk je dat een melkveehouder gaat betalen voor extra ruwvoer bij de huidige melkprijs?
De akkerbouw heeft geen probleem? De melkveehouderij aast op akkerbouwgronden voor ruwvoerproductie. En de kans is aanwezig dat met de switch van veevoer voor varkens (granen) naar veevoer voor melkvee (gras/mais) de rotatie teelt van de akkerbouw in het gedrang komt. Ik heb toch echt mijn twijfels of akkerbouwers blij zullen zijn met die switch in veevoerteelt.
Het Nederlandse areaal akkerbouw is volgens CBS cijfers in 2014 met 25000 ha gekrompen.
Ga er maar vanuit dat die 25000 ha door de melkveehouders zijn gebruikt om door het fosfaatplafond te schieten.