"Ik sluit niet uit dat je er ruimer over zou kunnen denken", zegt CDA-Kamerlid Elly Blanksma in de Telegraaf. "Je moet het voorstel in het licht van deze tijd bezien. De economische realiteit van nu moet meegewogen worden."
Met de economische realiteit van nu zal Blanksma doelen op de grote boze crisis. Maar als de economische realiteit, zoals nu blijkt, voorrang heeft op religieus-culturele rudimenten volgens de grootste religieuze partij van ons land, dan moet de verplichte zondagsluiting helemaal afgeschaft worden. In elke stad waar de winkels op de "rustdag" open zijn, is het druk, niet rustig. Er is dus veel vraag naar vers afgebakken brood en groente op zondag. En aan pils waar je geen dure avondwinkelprijs voor hoeft neer te leggen. Dát is de economische realiteit. De overheid wil verder dat de burgers meer groente eten. Hoe kun je dan willen dat de groentewinkel op zondag dicht is? De burgers vreten zich bij Studio Sport een hartkwaal aan dieprvriespizza en Chinees mede door de vanwege een niet-economische irrationaliteit ingegeven gesloten supermarktdeuren.
"Eerder dit jaar waarschuwde de ChristenUnie de coalitiepartners de economische crisis niet aan te grijpen om te morrelen over de afspraken over de koopzondagen."
De ChristenUnie zou de Bijbel eens moeten herlezen:
"In die tijd liep Jezus op een sabbat door de korenvelden. Zijn leerlingen kregen honger en
Als je trek hebt, mag je eten, zegt de Bijbel. De Bijbel zegt ook dat gezondheid voor rustdag gaat: "Een mens is toch veel meer waard dan een schaap! Daarom mag men op sabbat iets goeds doen voor een ander.’"
Goed dat het CDA dit inziet.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een bijzondere redenering. Humoristisch, maar inderdaad met het Joodse pragmatisme dat de Jood Jezus in de geciteerde nieuw-testamentische teksten met de oud-testamentische toon en geest van de kern van het jodendom tentoonspreidde. Ik durf Wilma wel te verzekeren dat zelfs ook gristelijke theologen uit Kampen dat zullen toegeven. Jezus handelt hier zo oudtestamentisch als maar kan. Is er geen eiwit beschikbaar, dan mag ook een Jood varken eten.
Pragmatisme in deze vorm kan heel menselijk zijn. Een Zuid-Europeaan kan zijn heilige zondagmiddagmaal moeilijk gestalte geven zonder zijn vertrouwde zondagse winkels en markten.
Maar 'links'. Dat boeit me. We zijn de laatste tijd nogal kritisch op NGO's, al zijn we het ook op Albert Heijn. We prikken geheid door de onkunde van Wakker Dier heen. Steunen een middensegment kip en niet zozeer de biologische. Laten zelfs geen moment onbenut om te prikken in 'biologisch' waar dat links lijkt, maar in werkelijkheid een nichemarkt is om meer geld te verdienen. Links van salonlinks kennelijk. Maar we steunden nota bene Albert Heijn in een tegenactie tegen Milieudefensie's onterecht soja-actie.
Maar we worden dus gezien als 'links'. Wat is dat?
Wilma, kun je mij daar het telefoonnummer van geven? Van die linkse kerk bedoel ik, daar wil ik me direct bij aansluiten. Want dan kan ik lekker links theologisch heel verantwoord verkondigen dat de winkels op zondag open mogen. Toch?
Wilma leg eens uit.
Theologisch volgt uit de bijbeltekst die zegt dat je een lam niet in de melk van zijn moeder mag koken volgens top-bijbeluitleggers dat je vlees en melk helemaal nooit mag combineren. Ik blijf dichter bij de tekst dan dat en ben dus strakker aan het redeneren dan die bijbeluitleggers. Tenzij zij hun redenering ingefluisterd hebben gekregen door God zelf, zit ik wat dit punt betreft dichter bij de waarheid.
Jezus vond volgens het Evangelie dat je op zondag (sabbat, rustdag) jezelf eten mag verschaffen. Dat mensen van de CHU iets anders vinden is hun goed recht, maar daarmee wijken ze af van de mening van de naamgever van het Christendom, althans zo vastgelegd in de Evangeliën.
Wat een ontzettende flauwe redenering. Theologisch klopt er geen hout van. Maar dat zal de gemiddelde foodloglezer (lid van de linkse kerk) wordt zijn. Ondermaats.