Het Centraal Bureau voor de Statistiek beschouwt zichzelf op dit moment vooral als dataleverancier. Daar gaat verandering in komen volgens de nieuwe directeur-generaal van het CBS, Tjark Tjin-A-Tsoi. Het CBS gaat zijn eigen cijfers duiden en wordt daarmee een informatieleverancier. Het Bureau is van mening dat zijn cijfers te vaak verdraaid worden om bij een mening te passen en wil daar iets tegen doen.

Cherrypicking voorkomen
“We moeten in ieder geval proberen te voorkomen dat mensen gaan cherrypicken uit onze data om hun eigen gelijk te bevestigen”, zegt Tjin-A-Tsoi in NRC Q. “Wij moeten ervoor zorgen dat het niet zo ontzettend gemakkelijk meer is om te liegen met onze cijfers”. Als informatieleverancier gaat het CBS een genuanceerder beeld bieden bij de 'kale feiten', met meer en betere duiding. Daarmee moet de onjuiste beeldvorming voorkomen gaan worden.

Duiding, geen 'politieke inkleuring'
Tjin-A-Tsoi voegt daar nog aan toe dat de duiding geen 'politieke inkleuring' zal zijn: “Zolang we bij de feiten blijven en geen waardeoordeel geven, zie ik geen probleem. Het kan wel zijn dat sommige meningen door de feiten onderuit worden gehaald en dat je dáár kritiek op krijgt. Dat risico moeten we dan maar lopen”, citeert NRC Q.
Dit artikel afdrukken