Op de dag dat televisiekaskraker 'Boer Zoekt Vrouw' van start ging met zijn vijftiende seizoen, kwam het CBS met cijfers over de Nederlandse boeren. Die blijken veel minder vaak dan de 'doorsnee werkzame Nederlander' alleenstaand te zijn. In 2013 had 15 procent van de Nederlandse boeren geen partner, terwijl dat bij de overige werkzame personen meer dan 25 procent was.

Boeren minder vaak single
Van de boeren tussen de 20-65 jaar is 15% alleenstaand, voor de boerinnen staat dit getal op 9%. Bij de overige werkzame personen is het overeenkomstige cijfer 27% van de mannen en 25% van de vrouwen. Dit verschil doet zich voor in alle leeftijdsgroepen. 'In de groep van 20 tot 35 jaar woont 35 procent van de boeren niet samen met een partner, tegenover 42 procent van de overige werkzame personen. Bij de groep vanaf 35 jaar woont 14 procent van de boeren niet samen tegenover 20 procent van de overige werkzame personen', schrijft het CBS.

De vrijgezelle boeren zijn niet egaal over het land verspreid. Ze zijn vooral te vinden in de Noordoostpolder en Súdwest-Fryslân. De gemeenten Ferwerderadiel en Venlo hebben relatief gezien de meeste vrijgezelle boeren, bijna 1 op de 4. In Lelystad, Rijssen-Holten en Maasdonk is minder dan 7% van de boeren vrijgezel.

Kleinere boeren hebben minder vaak een partner
Het CBS meldt tenslotte dat de grootste boeren het vaakst samenwonen met een partner, en dat hier de leeftijdsgroep wel verschil uitmaakt. 'Bij de jongeren met een klein bedrijf is 42 procent vrijgezel, tegenover 31 procent van de jongeren met een zeer groot bedrijf. Bij de oudere boeren is 19 procent met een klein bedrijf vrijgezel tegenover 8 procent bij de grote bedrijven', aldus het CBS.

Foodlog besteedde vorige week aandacht aan de sombere keerzijde (inclusief partnerproblematvan het romantische boerenbestaan zoals dat door Boer Zoekt Vrouw gepresenteerd wordt in Boer zoekt Touw.

Fotocredits: CBS
Dit artikel afdrukken