Het CBL verwijt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ‘geklungel’ in de fipronil-affaire. Niet alleen deed de plaatsvervangend inspecteur-generaal ongelukkige uitlatingen in Nieuwsuur, ook had de voedselwaakhond veel eerder aan de bel moeten trekken na een eerste melding van fipronil eind vorig jaar. Dat vindt directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Roorda doet zijn uitspraken in Distrifood en sluit daarmee aan bij de analyse die Foodlog eerder gaf: de overheid en de NVWA lieten een strafzaak voorgaan boven handhaving. Dat zorgde voor vertrouwensverlies toen bleek hoe breed eieren met fipronil in de voedselketen verspreid hadden kunnen raken door niet tijdig het verbod op het fipronil te handhaven.

Afgelopen weekend verklaarde voedingsleerkenner en emeritus-hoogleraar Martijn Katan in de NRC, geheel buiten zijn vakkennis, dat de NVWA juist aan overhandhaving zou hebben gedaan. Volgens Katan heeft de NVWA 'een atoombom op een mug' gegooid door de 0,005 mg residu die wettelijk geldt voor fipronil in eieren uiteindelijk toch te handhaven.
Distrifood - CBL verwijt NVWA geklungel in eiergate - Distrifood
Reageer
  • Deel
Druk af