Jansen is boos op Zwanenburg: 'Geef niet de partij de schuld die daar bijzonder weinig invloed op heeft.'
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
@Dick, de kalversector is idd totaal anders georganiseerd. Feitelijk gezien is daar maar één grote speler (van Drie) die de markt kan sturen. Genoemde kalverintergratie is in tegenstelling tot Vion geen coöperatie maar een particulier bedrijf. Denkavit is sterk aan deze grote speler gelieerd en laat haar kalveren daar slachten en vermarkten.
Hier kan men bijvoorbeeld (en doet dat dus ook) besluiten om stallen leeg te laten staan om zo schaarste te creëren. Van Drie heeft zo de markt in handen,maar weet dat als geen ander uit te buiten door het aanbod van vlees zo te sturen dat ze de prijs zo goed mogelijk weet te houden. Dit kan door bijvoorbeeld eerder = (lichter) te slachten, langere leegstand van stallen, etc.
Dit zie ik VION echt nog niet doen (als het al mag) en kunnen varkenshouders dit wel? In het buitenland mest men ook varkens maar kalveren nauwelijks. Let we;l naast 750.000 Nederlandse kalveren worden er ook nog eens zo’n gelijk aantal geïmporteerd uit vnl. uit Duitsland en Oost Europa. Voornoemde feiten zijn toch wel grote verschillen en een vergelijking 1 op 1 met de varkenssector is dan ook niet mogelijk.
Kalvermesters (blanke productie) zijn feitelijk geen ondernemers, maar contractmesters. Maar behoren toch wel tot één van de best verdienende sectoren.
Na de overname van Alpuro door van Drie is de markt momenteel wel aan het veranderen. Ook hier keert de wal het schip. Europese afnemers willen niet alleen bij één partij kopen waardoor bijvoorbeeld Vitelco meer is gaan slachten. Ook andere spelers gaan nu ook de markt meer invullen. Het gaat dan wel om vnl. de goedkopere rosékalveren. Welke door de crisis een goed alternatief is tov van het duurdere blank vlees.
Gezondheidsrisico,s en voedselveiligheid. Patrick, uiteraard, ieder schakel heeft zijn verantwoording hierin. Ik kan ze ook niet opnoemen welke verantwoording de Supers pakken hierin. Onderzoeken die weleens iets ??!! , of leggen die alles maar gewoon blindelings in de schappen wat ze bij inschrijving aangeboden krijgen. Ik zou het echt niet weten. Ook de verantwoording over voedselveiligheid door de (semie)overheid , controle,s , normen, enz. Bij wie ligt die??!! Is die gedelegeerd/gemandateerd door ministerie naar Productschap, of naar NVWA, of naar RVV,of naar b.v. slachterijen ( VION ) Wie het weet mag het zeggen. En dan heb ik het nog niet over de welzijnseisen en duurzaamheidsnormen. Ieder verschuild zich achter een ander als het over voedselveiligheid gaat. De veehouder de schuld dan maar geven is ook vrij eenvoudig want uiteindelijk worden b.v. varkens gevoerd met reststromen,afvalstromen en bijproducten, wat de veehouder ook gewoon inkoopt. Wie controleerd die handel eigenlijk of het allemaal wel verantwoord is naar voedselveiligheid wat er gebeurd. ( ik bedoel van semie,overheid uit) Doet dat Productschap,NVWA, ?? wie het weet mag het zeggen. Controleren voederfabrieken weleens wat ??!!
Gesprekken heb ik gevoerd met Productschappen en NVWA en ze weten het zelf ook niet bij wie de verantwoording ligt. Toch wel een aparte, teleurstellende ervaring. Niemand neemt verantwoording inzake voedselveiligheid en uiteraard dan kom je doodeenvoudig uit bij ministerie dat er maar wat aangemodderd wordt in Nederland inzake voedselveiligheid. Economisch en financieel belang van de Staat is belangrijker als openheid en transparantie.
Maar Patrick, om bij het lijntje te blijven, als het waar is dat de SUPERS alles maar blindelings in de schappen leggen, wat ze bij inschrijving het goedkoopst kunnen inkopen van producent hebben ze inderdaad ook geen boodschap naar consument.
Op verzoek van ABN AMRO modereerde ik vanmiddag een gesprek tussen klanten van de bank rond agri in Nederland. Een van de sprekers was Erik Buys van voermaker en kalvermester Denkavit. De kalverhouderij is goed gestructureerd en in handen van slechts enkele spelers. Er wordt geld verdiend en er worden stricte normen gehanteerd.
Ik vroeg Buys wat hij aan de aan de elkaar doodvechtende boeren in de varkenshouderij zou doen als hij er verantwoordelijk voor zou zijn. O.m. zijn bedrijf speelde nl. een rol in het gezond maken van de kalvermesterij. Daarna vroeg ik Wyno Zwanenburg van de NVV hoe hij daarover dacht. De Boerderij tekende de uitspraken op.
Lijkt me niets mis mee met het spandoeken protest.
Natuurlijk moeten boeren marktmacht maken door vraag en aanbod te sturen.
Natuurlijk zijn de boerenvertegenwoordigers zeer onprofessioneel om dat
niet te realiseren, en gokken op een ratrace met welzijns issues en gezondheidsrisico's als gevolg.
Maar toch klopt het protest wel, en onbewust klopt het zeker.
De oplossing is zo simpel, en werkt 2 kanten op.
Even kijken wat de functie van Jansen is, en wat ie nu zegt is heeel erg belangrijk.
Marc Jansen is ===> Director Consumer Affairs and Quality bij CBL.
Lees dus, kwaliteit, kwaliteit en kwaliteit en director.
En hij is dat van de CBL ==> de koepel van levensmiddelenverkopers, supermarkten.
In nummer de argumenten even, immers kom er later op terug.
1 Hij zegt, boeren moeten niet bij de supermarkten zijn.
2 Hij noemt ze dom, en zegt boeren zijn aan het verkeerde adres.
3 Hij zegt, boeren hebben het lef en moed niet om eigen afnemers aan te spreken.
4 En Jansen is boos op Zwanenburg,en zegt 'Geef niet de partij de schuld die daar
bijzonder weinig invloed op heeft.'
Maar oh, oh oh....
Iedereen weet dat ESBL en MRSA een gezondheids risico is, een zeeeeer grote.
En wat doet de CBL (supermarkten) =====> NIETS, HELEMAAL NIETS.
Bewust niets, en laten trouwe consumten en klanten enorme grote risico's nemen.
Willens en wetens, voor econnomische gewin.
Wat Jansen de NVV verwijt is niets in vergelijking met wat ie zelf doet tegenover
de Nederlandse consument als zogenaamde directeur.
Hij gaat oa artikelen schrijven en klagen dat de overheid moet ingrijpen, en de supermarkt niets hoeft te doen, right?
Zie,
http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/supermarkten_in_actie_tegen_verzieking_van_voedsel/
Een klaagzang dus.
Natuurlijk is het erg dat de overheid niets doet, maar dat houdt niet tevens in
dat de CBL ook niets moet doen.
Immers zij, kunnen en zouden eisen moeten stellen aan haar leveranciers, wat ze bewust niet doen.
Supermarkten hebben toch inkoop mangers die keuzes kunnen maken?
Waarom gaan zij de consumenten in de winkel niet voorlichten over de ernstige risico's?
Waarom worden producten niet gelabeld met waarschuwingen?
Waarom wordt er reclames gemaakt onder het motto, niets aan de hand en koop maar raak?
Waarom nemen supermarkten niet een eigen verantwoordelijkheid?
Supermarkten zijn er toch voor de klanten?
En voedsel dient de gezondhied van de mens?
Terug naar de genummerde argumenten,
Alle verwijten die hij de NVV maakt doen ze zelf tien keer erger.
Immers,
-1 CBL moet niet klagen bij de overheid, maar moet zelf eisen stellen aan haar leveranciers, plus dus controleren.
Nu leggen ze bewust "voedsel" in de schappen dat een ernstig volksgezondheids risico heeft.
Hoe relaxt is dat Marc Jansen, quality directeur? Willens en wetens?
-2 dat is dus super dom van de CBL, en bij de overheid zijn ze aan het verkeerde adres, immers ze leggen zelf bewust risicovol voedsel in de winkel, terwijl dat niet hoeft.
Immers ze moet alleen maar eisen stellen aan leverancier?
-3 Jansen heeft de moed en lef niet om leveranciers aan te spreken?
-4 de burger is boos op CBL en Janssen, immers geeft niet de overheid de schuld als het gewoon de schuld van de supermarkten is door bewust geen eisen te stellen?
ESBL veel groter gevaar dan MRSA
http://boerderij.nl/Home/Nieuws/2012/5/ESBL-veel-groter-gevaar-dan-MRSA-1023457W/
==> maw CBL wanneer nemen jullie nu eens verantwoordelijkheid en kijken niet bewust weg?
Een supermarkt zijn taak is niet ===> het bewust verkopen van risicovolle producten ten koste van de gezondheid van de klanten.
Ze bewust niet voor te lichten, en toch hypocriet naar de overheid te wijzen?
Wat zijn ESBL's in vlees en wat kan ik daartegen doen?
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/vraag-en-antwoord/wat-zijn-esbl-s-in-vlees-en-wat-kan-ik-daartegen-doen.html
Citaat,
"ESBL-bacteriën zijn vooral een gevaar voor kwetsbare groepen als:
kinderen tot 5 jaar;
-zwangere vrouwen;
-zieke mensen met een lage weerstand;
-ouderen.
-Maar ook als u wel een goede weerstand heeft, kunt u besmet zijn.
U merkt dat pas op het moment dat u antibiotica nodig heeft.
Hoe zo kwaliteits manager/directeur?
Het bewust in gevaar brengen van de gezondheid van ouderen, kindern tot 5 jaar en zwangere vrouwen is een ernstig feit en heeft niets met kwaliteit te maken?
Conclusie en oplossing,
Supermarkt is verplicht om zware eisen te stelen aan leveranciers.
Je hoeft niet te wachten op de overheid, dan maar lege schappen.
En moet verplicht per direct partijen vlees uit de schappen halen die risicovol zijn.
Als dat gebeurd zal de boeren weer fatsoenlijk gaan prodcuren en zal het houders systeem automatisch mee veranderen naaar een balans volle en zal de NVV ook tevreden zijn.
Maar oh oh oh, CBL wat een foute dubbelrol vervullen jullie, de rechter en de beul tegelijk.
@Jopie, eens hoor. Ik ben voor directe humane consumptie van soja.