Het CBL kondigde de plannen aan tijdens de Haringparty van donderdag, waar ook het rapport ConsumentenTrends 2014 gepresenteerd werd. Volgens dat rapport heeft 30% van de consument minder vertrouwen in de correctheid van etiketten, en 25% in de veiligheid van versproducten. Met de genoemde 6 stappen wil het CBL dit vertrouwen weer gaan opbouwen. Daarvoor is nodig, schrijft EVMI:
- leveranciers moeten GFSI-erkende kwaliteitssystemen hanteren, de GFSI-module Food Fraud implementeren en in 2016 daarvoor geaudit zijn.
- HACCCP en VACCP uitvoeren, plus audit
- onaangekondigde audits
- uitwisseling van informatie over leveranciers bij verdenkingen en overtredingen van afspraken
- meer, betere en tijdigere informatie door bevoegde autoriteiten
- bij crisis: alleen feiten benoemen en 'overbodige fictie/emotie’ schrappen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als het CBL veiliger voedsel willen hebben dan moeten ze er meer voor betalen, zo niet, niet zeuren CBL.
CBL deskundig met voedsel? Verstand van productieprocessen? Zij moeten zich eerst maar eens verdiepen in de talloze voedselveiligheidsschema's die er allemaal zijn. De BRC regels zijn het stokpaardje van de retail. Voldoen die niet meer? Directeur van het CBL, Marc Jansen voorzitter durft te roepen dat er geen enkel verband bestaat tussen de prijsdruk van de retail en een mogelijk verhoogd voedselveiligheidsrisico. (Kassa 7 september 2013) Whoehoehaha!