14
Fotocredits: Ongecastreerd varken, FL Media

FlashCastratie niet langer nodig

Als je biggen niet castreert, loop je risico op berengeur. Dat merk je aan het vlees met berengeur. Het stinkt naar pisbakken en dat lusten mensen niet. Omdat in Duitsland sinds 1 januari castratie zonder volledige verdoving verboden is, ging een promovenda met de genetische crispr-cas-knipschaar aan de slag. Verdoven is een heel gedoe. Daarom wilde ze aantonen dat je het sekse-bepalende SRY-gen op het Y-chromosoom kunt uitschakelen. Dat deed ze met succes. De genetisch mannelijke biggen die dat opleverde, ontwikkelden vrouwelijke geslachtsorganen, maar geen berengeur of -gedrag. Geen castratie meer nodig dus. Toch zal het nog wel even duren voor de gencastratie aanslaat. In Europa is aanpassing van de wetgeving nodig. En of de consument het vlees van de genetisch aangepaste beren wil kopen, is ook nog maar de vraag. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat het vrouwenvlees was. De aangepaste mannen worden technisch immers vrouwen.

Boerderij - Genetische verandering maakt castratie big overbodig, 11 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #14
  • 13 jan '21
  • 16:15

Heb als leek wat wetenswaardigheden uit de wikipedia verzameld, voor andere leken.

De perceptie van de berengeur (androstenon) is genetisch bepaald (vrouwen zijn er gevoeliger voor dan mannen).

Verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement bepaalt dat vlees ongeschikt voor menselijke consumptie moet worden verklaard wanneer het een uitgesproken seksuele geur heeft.

Castratie.
- Castratie verzwakt de dieren tijdelijk en stelt ze bloot aan een verhoogd infectierisico. Ze hebben een lagere voederconversie en een tragere groei dan de ongecastreerden.
- Castratie zonder verdoving, die in de meeste Europese landen op grote schaal wordt toegepast, is in diverse landen verboden.
- Chirurgische castratie met inhalatie-anesthesie heeft een verhoging van de kostprijs tot gevolg, problematisch voor kleinere bedrijven. Anesthesie kan ook een gezondheidsprobleem opleveren door de persistentie van de bestanddelen in het vlees.
- In Spanje en Griekenland wordt meer dan 20 procent van de varkens niet gecastreerd om voeder te besparen. Ongecastreerd produceren varkens minder stikstof dan gecastreerd.

Vaccineren.
Pfizer heeft een vaccin tegen zwijnengeur ontwikkeld, dat sinds 1998 op grote schaal wordt gebruikt in Australië en Nieuw-Zeeland. In Frankrijk twijfelt men aan de aanvaardbaarheid van een dergelijke procedure voor de consument. Het risico van verwarring ontstaat in de publieke opinie tussen deze vaccinatie en een hormoonbehandeling, met de schandalen van de hormoongevoede kip nog in het geheugen.

Slachtleeftijd vervroegen.
Dit is de oplossing die de Britten en de Ieren hebben gekozen. In Frankrijk worden varkens geslacht op een leeftijd van ongeveer 6 maanden, bij 115-120 kg: bij dit gewicht ontwikkelt een derde van de niet-gecastreerde mannetjes de "berengeur".

Genetische selectie.
Sommige producenten fokken het berengeur uit en vermijden de varkensrassen die veel berengeur hebben. Een van de voordelen van de ongecastreerde beren is dat hun vlees magerder is en ze 10% sneller groeien, dus een betere voederconversie-efficiëntie.

Verandering in de fokkerijomstandigheden.
Huisvestings-, voeder- en andere maatregelen kunnen de berengeur aanzienlijk verminderen. De Deense wet bepaalt dat varkens met een gewicht van meer dan 20 kg toegang moeten hebben tot een douche, of een andere thermoregulerende methode.

Selectie achteraf.
(Soldeerbout van Carilien #4 )
De karkassen met seksuele geuren worden op de slachtlijn naar een ander verwerkingscircuit geleid. In Noorwegen loopt een onderzoeksproject met bijen (Apis mellifera) of wespen (Microplitis croceipes) die in staat zijn om de geur te detecteren. In Noorwegen en Zwitserland loopt een onderzoek naar de geavanceerde elektronische neus.

Bron: wikipedia
------
- Slachtleeftijd vervroegen lijkt mij de beste oplossing, dat doen we ook bij champignons, boontjes en bladgroente.
- Berengeur tijdens bereiden camoufleren.
Oma deed altijd een theelepeltje zuiveringszout door de stoofpot als er een berengeur werd verwacht. Bij jonge varkens bederft dit juist de smaak.
Goed en langdurig marineren wordt vooral in de zuidelijke landen gedaan. Hiervoor worden vooral tijm, laurier, rozemarijn, koriander, selderie, gember, kruidnagel, scherpe paprika en rode wijn, azijn of yoghurt gebruikt.
------

Tedje van Asseldonk
Tedje van Asseldonk Land- en tuinbouw
  • #13
  • 13 jan '21
  • 13:20

Maar als je zover gaat om in het embryo het geslacht te bepalen en vervolgens dit met gentherapie verandert, span je dan niet het paard achter de wagen? Het is sowieso vreemd om dit soort complexe technieken hierop los te laten. Uiteindelijk kom je dan natuurlijk op de veel te lage kiloprijs uit.
Eerlijk gezegd hoop ik niet dat hier in europa draagvlak voor komt. Gewoon iets eerder slachten, geurcontrole in de slachtlijn, wat dieet aanpassing en de ballen blijven ook nog als lekkernij beschikbaar voor de spaanse liefhebbers.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #12
  • 13 jan '21
  • 11:51

Op Nieuwe Oogst wordt het onderzoek wat helderder beschreven dan in het Boerderij-artikeltje. Ook met aandacht voor spermaselectie.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #11
  • 11 jan '21
  • 17:41

Het seksen van sperma, wat is de stand van zaken?
Het beperken van de opfok tot vrouwelijke dieren, door het sorteren van de spermatozoïden, zou een oplossing kunnen zijn. Deze techniek, die op experimenteel niveau wordt uitgevoerd wordt nog niet op grote schaal toegepast (wikipedia). Wel in de rundveehouderij en pluimvee, om andere reden.

Tedje van Asseldonk
Tedje van Asseldonk Land- en tuinbouw
  • #10
  • 11 jan '21
  • 16:24

Wat ik al dacht, vooral vanuit de VS is hier belangstelling voor, in Europa kiezen we denk ik voor de andere, in #3 genoemde methodes, die ook voldoen. Ook cichorei in het voer en dergelijke.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.