Het BBC News Health laat weten: katers schrikken niet af. Onderzoekers van de Universiteit van Missouri onderzochten het drinkgedrag van 386 jongvolwassenen (merendeels studenten). De proefpersonen moesten gedurende drie weken een dagboek bij houden over hun drinkgedrag. Het onderzoek is verschenen in Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

De proefpersonen moesten iedere ochtend beschrijven hoe ze zich voelden en hoe groot de kans was dat ze later die dag iets zouden drinken. In totaal kregen de onderzoekers zo 2276 dranknotities en 463 katerbeschrijvingen te analyseren. De opvallende uitkomst was dat de aangegeven kans om opnieuw te drinken niet verschilde tussen normale en 'kater'-ochtenden. Zelfs als de proefpersonen met een stevige kater te maken hadden, leek dat hun bewuste intenties om al dan niet te drinken niet te beïnvloeden.

Ook bleek dat de vaak geopperde 'remedie' om tegen een kater - wat de Engelsen zo mooi 'having a hair of the dog noemen' - door de helft van de proefpersonen wel eens was uitgeprobeerd. Het onderzoek vond echter niet dat dit tot zwaarder drankgebruik zou leiden, zoals eerder wel gesuggereerd is. Hoofdonderzoeker Thomas Piasecki: "Als een kater drinken niet stevig ontmoedigt of afstraft, lijken de verbanden tussen probleemdrinken en regelmatige katers minder incongruent. Als een kater over het algemeen drinken niet versnelt, kunnen we een directe causale rol van katers in het versnellen van probleemdrinken uitsluiten."

Aan een kater is niet veel te doen, volgens de wetenschap. Ja, extra water drinken en minstens 48 uur niet drinken. Maar daar hadden de proefpersonen in dit onderzoek geen boodschap aan. Carnavalsgasten overigens ook niet.

Fotocredits: Papieren Geluk

Dit artikel afdrukken