"Als uw bedrijf tekort schiet, gaan we er allemaal aan", zei Cargill's directeur Mark Overland gisteren in Barcelona. De paardenvleesaffaire, de fraude met biologisch eieren en de jongste veevoederschandalen hebben hun impact op de hele sector. Anders dan de supermarkten die het liefst zware boetes zien als hun leveranciers de wet overtreden, ziet Overland het zo: "We hebben er allemaal last van. Het imago van de hele industrie wordt erdoor beïnvloed. We moeten als bedrijfstak elkaar controleren ('to police each other') en elkaar helpen om te garanderen dat nergens meer voedselveiligheidsschandalen optreden."

In kant-en-klare Lasagna-maaltijden werd begin dit jaar voor het eerst product ongedeclareerd paardenvlees gevonden. In Frankrijk ging deze week het lasagna-maaltijden producerende bedrijf Fraisnor failliet. Niet omdat er paardenvlees in zijn maaltijden werd gevonden, maar omdat lasagna-maaltijden niet meer vertrouwd worden en de omzet stokte.

Wie nog niet wist dat de paardenvleesaffaire en andere schandalen de voedingsmiddelenindustrie alle redenen doet zien om de hand in eigen boezem steken, weet het nu.

Fotocredits: "Corporate Person" Cargill, Inc. Under Arrest on Anniversary of Citizen's United, uitsnede, Rainforest Action Network
Dit artikel afdrukken