Het verschil tussen de meest veilig en meest onveilige drug ter wereld is een factor 114. Cannabis blijkt meer dan 100 maal minder slecht dan alcohol. 'Slecht' moet je in dit geval interpreteren als dodelijk.

Dat blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in Scientific Reports.

Aan de hand van een vergelijking tussen de gemiddelde dosis alcohol, heroïne, cocaïne, tabak, xtc, crystal meth en cannabis en een dodelijke dosis bepaalden wetenschappers het sterfterisico. Alcohol zorgt voor de meeste doden. Meteen daarna volgen heroïne en cocaïne. Cannabis blijkt helemaal onderaan het lijstje te staan. De onderzoekers noemen cannabis daarom een drug met een laag sterfterisico.

Legalisering
De onderzoekers vinden dat cannabis gelegaliseerd kan worden vanwege het lage sterfterisico. Dat is immers dermate laag dat er eerder een verbod zou moeten gelden voor tabak en alcohol.

Met mate
Dat betekent niet dat je nu alle remmen los kunt laten. De sterftecijfers zeggen bijvoorbeeld niets over de omstandigheden waarin mensen drugs gaan gebruiken. Zo kan bijvoorbeeld iemand die in de put zit, maar slechts een matig drinker is, in een afglijdend leven raken door volop cannabis te gaan gebruiken. Ook voor cannabis geldt: met mate.

Fotocredits: Hanfparade 2008, Berlin, Julia Seeliger
Dit artikel afdrukken