Dat vermoedde Didier Ebo, professor aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) naar aanleiding van een aantal gevallen die hij in zijn ziekenhuis tegenkwam. Nader, nog maar klein opgezet, onderzoek wijst opnieuw in die richting.

Cannabis lijkt gebruikers allergisch te maken voor bepaalde groenten, fruitsoorten en latex operatiehandschoenen. Hoe dat komt? Dat kan Ebo alleen nog maar vanuit een vermoeden verklaren. Hij denkt dat de toenemende intensiteit waarmee cannabis - dat in de VS zijn weg naar legalisatie voor recreatief gebruik is begonnen - wordt geteeld de eiwitsamenstelling van de plant heeft veranderd.

De plant verweert zich met extra eiwitten en produceert daarmee stoffen die ook in groenten, fruit en latex zitten. Zo worden we allergisch voor niet alleen cannabis, maar ook voor essentiële voedingsmiddelen. Het is dan ook niet zomaar een ontdekking. Cannabisgebruikers spreken liever niet over hun kleine zonde die evenwel zou kunnen verklaren waarom ze slecht reageren op bepaalde fruit- en groentensoorten.

De UZA zet een promovendus op het onderwerp. Dat meldt De Standaard.
Dit artikel afdrukken