De Canadese supermarktgroep Alimentation Couche-Tard toont interesse in Carrefour. Er lopen al vriendschappelijke kennismakingsgesprekken, geven beide bedrijven toe.

“De gesprekken zitten nog in de absolute beginfase”, volgens Carrefour. De Franse supermarktketen benadrukt dat de stap van Couche-Tard vriendschappelijk is. Een vijandig overnamebod is niet de bedoeling, onderstreept ook Couche-Tard. “Over de voorwaarden van de transactie wordt nog onderhandeld”, aldus de Canadese groep.

Mochten ze onderling tot een akkoord komen, zijn de bedrijven samen ruim $50 miljard waard. De fusie zou voor de retailsector een enorme verschuiving betekenen, schrijft Gondola. Carrefour is een van de belangrijkste en grootste retailbedrijven in Europa met een beurswaarde van €12,6 miljard. Het bedrijf heeft een moeilijke vijf jaar achter de rug die de aandelenkoers halveerde, aldus De Tijd.

Couche-Tard is vooral een specialist in pompshops bij benzinestations. De groep is groot geworden door overnames aldus RetailDetail. Vanaf het begin van deze eeuw is Couche-Tard ook in de VS en Europa actief. In Europa heeft het onder de naam Circle K tankshops in onder meer de Scandinavische landen, Polen, de Balkan en Rusland. De overname zou expansie naar Zuid-Amerika betekenen, Carrefour heeft onder meer filialen in Argentinië en Brazilië. In totaal heeft Carrefour een netwerk van meer dan 12.000 winkels in meer dan 30 landen wereldwijd met 2.800 supermarkten en 703 hypermarkten in Europa. Couche-Tard telt meer dan 9.200 convenience stores in Noord-Amerika.

Ter vergelijking met de €50 miljard die de nieuwe combinatie waard zou worden. De veruit grootste Nederlandse supermarkt Ahold Delhaize (die met name aanwezig is in de Benelux en VS) heeft een beurswaarde van €25 miljard. De grootste dagelijkse boodschappen retailer ter wereld, het Amerikaanse bedrijf Walmart, is €345 miljard waard.
De Tijd - Canadezen willen Carrefour overnemen
Reageer
  • Deel
Druk af