"In een blinde smaaktest kon de helft van de mensen niet vertellen dat zij op dat moment een halfvolle mayonaise proefden. Misschien is dit omdat Calvé Halfvolle Mayo zo lekker en romig is. Je zou haast vergeten dat het 50% minder vet bevat... tot je het etiket ziet. Waarom zou je dan nog volle mayonaise kopen?"
In mijn AH XL was de gewone (2 x zoveel vet) mayonaise vandaag al niet meer te koop. Maar de retorische vraag: "Waarom zou je nog volle mayonaise kopen?" is te beantwoorden.
Halfvolle Mayo is (zoals meer light-producten) flink wat duurder per pot:
Calvé mayonaise: €1,29/450ml
Calvé halfvolle mayo: €1,79/450ml
Van Wijngaarden Zaanse mayonaise: €0,71/500ml
Samen met 50 procent van het proefpanel van Calvé pikte ik de Calvé halvomayo (35 procent vet) eruit als minder lekker bij mijn eten dan de vollomayo's van o.a. Remia van beide zo'n 80 procent vet. Raar dat Unilever de andere helft als maatbepalend ziet. Het lijkt de regering wel, die bij de helft +1 vindt dat ze "het mandaat" heeft.
"Het is tijd voor échte smaak" luidt de pay-off van Calvé. Hiermee bedoelen ze iets anders dan Van Dale.
Als we het toch over potten hebben. Momenteel draait een flinke abricampagne van Whole Earth, een merk van Koninklijke Wessanen. Wessanen is flink door het MVO-hondje gebeten. Sterker nog, dat hondje heeft Wessanen half aan stukken gescheurd:
"Whole Earth is een klein merk met een groot idee (en een simpel idee trouwens). We maken de lekkerste frisdranken, ontbijtgranen, koekjes, pindakaas, fruit spread en chocoladepasta die je maar voor kunt stellen (...) Op zich al een goed idee, maar het beste komt nog: al die producten zijn organic. Niks onnatuurlijks, geen kunstmatige toevoegingen en van biologische teelt. (...) We geloven in organic. We geloven dat het beter is. Voor jezelf en voor de wereld om je heen.(...) Organic (in het Nederlands ‘biologisch’) betekent eigenlijk ‘gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft’.
Wie krijgt er geen honger van zo'n tekst?
Whole Earth maakt o.a. pindakaas. Zojuist ook aangeschaft bij de AH. Een pink erin leert dat het prima pindakaas is, hooguit iets te stijfjes en te veel grofgehakte pindastukjes.. Volgens de ingrediëntenlijst ("naar origineel Engels recept" bestaat het spul uit 95% pinda met verder slechts palmvet en zout (kun je dat nog een recept noemen?). Ja, ik vind hem niet-blind lekkerder dan de aangezoete biologische pindakaas van AH-huismerk met 78% vet. Maar niet-blind testen in je eentje telt nu eenmaal niet.
Prijsvergelijk (AH XL):
AH biologische pindakaas: € 2,19 voor een pot van 350 gram
Whole Earth pindakaas: € 2,69 voor een pot van 227 gram
227 gram?????????? " Mensen hebben het meestal over wat er allemaal niet inzit", klaagt Wessanen. Terecht. Hier mist 123 gram!!!
"Schandalig lekker toch, al dat organic lekkers van ons?"
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beetje onsamenhangend artikel, Logica en reclame, nee reclame is verre van logisch anders heette het wel documentaire. Maar goed. Ik wilde even iets zeggen over mayo. Ik heb maar even Z...nse mayo genomen als voorbeeld, je moet ergens beginnen. De normale mayo bevat 80gr vetten (let op een heel groot gedeelte bestaat uit 'goede' vetten) en 1gr. suiker. De halfvolle variant bevat inderdaad maar net onder de 40gr vetten (nog steeds voor een groot gedeelte gezonde vetten), maar wel bijna 10x zoveel koolhydraten waarvan 5x zoveel suiker. Dat bevestigd het beeld wat ik al had; halfvol of light is regelmatig slechter dan het 'volle' product. En zo kan de logica in reclame inderdaad makkelijk onderuit gehaald worden. Trouwens, ik vind het onverteerbaar dat als je in een jolige bui eens een nieuw potje pindakaas gaat proberen je dan maar meteen kiest voor de versie met palmvet/olie. Maar da's maar mijn mening, moet je natuurlijk helemaal zelf weten.
Carin@ Waar het mij om ging is de combinatie van vet met zetmeel in een product dat als light wordt aangeduid door de industrie en die daar veel geld aan verdienen terwijl je ook het volle product (goedkopere) kunt eten maar er iets minder van nemen. Het gaat niet zozeer om het aantal calorieen tellen (vette mayonaise) maar om het effect, dus wat je lichaam ermee doet, van de combinatie vet plus verstopt zetmeel. Je kunt echte mayonaise, die je zelf maakt met lekkere olie en een vers eierdooiertje en wat citroensap of azijn ook minder vet (en vooral in de beleving ervan) maken door er enkele eetlepels (halfvolle)yoghurt of kwark door te roeren. Maar nogmaals. Je hoeft niks, dis is slechts een diskussie.
Carin, we moeten hier het nog niet bestaande begrip 'lipifobie' maar niet introduceren. De angst voor voedsel waarin vetten zitten, dierlijk of plantaardig, neemt een beetje groteske vorm aan. Tijdens mij alpine toeren bestond, buiten een warme hap in een hut, het voedsel uitsluitend uit een keihard boerenbroodje dat dagen goed bleef en een stuk vet gerookt spek. Meer meeslepen was waanzin. En op 'Slankie' of 'Milner light' hadden we het nooit gered. Beweging en verbranding spelen ook een rol. Je kunt perfect in balans blijven met dierlijke vetten.
Nou, je hoeft hier maar een paar dagen te lezen en je merkt al snel dat veel vaste schrijvers (niet de redactie overigens, dat moet gezegd worden) grote liefhebbers zijn van, naar mijn bescheiden mening, overbodig vet. Lees de post over omega 3 en 6 er nog maar eens over na.
Deze discussie begint met jouw bijdrage waarin je je afvraagt welk misselijk verdkkingsmiddel in halfvolle mayonaise zit. Dat klinkt in ieder geval niet positief over minder vette producten, dus promoot je vette producten. Waarna een recept volgt voor een " gezond natuurproduct" met lekker veel olie. En dat allemaal onder het mom van smaak....
En over je light-producten-redenering zou ik nog eens nadenken. Als vet plus zetmeel volgens jou meer aanzet dan alleen vet, dan kan weinig vet plus zetmeel(=lightproduct) plus zetmeel (frites) nooit dikker maken dan veel vet (mayo) plus zetmeel (frites). Hier worden de wetten van de logica met voeten getreden.
Carin@ Hoe kom je erbij dat vet eten hier gepromoot wordt? En wie zegt dat je je vol moet stoppen met overbodig vet? Dit is slechts een diskussie over wat er voor
vervangers zouden kunnen zitten in al die light producten en dat die misschien nog slechter een mens kan zijn (verstopte koolhydraten en zetmeel). Een ding staat vast: eet altijd wat je zelf lekker vindt of denkt dat goed voor je is. En laat je vooral niets aanpraten, zelfs geen tomaat met mayonaise. En hoe ik weet dat al die kant en klare spullen naar mijn bescheiden smaak niet lekker zijn? Omdat ik wel eens ergens anders eet en ook wel eens iets koop om het uit te proberen zodat ik weet waarop ik foeter. En tot slot: ik eet nooit alle mayo op die ik maak. Ik heb allerlei aardige buren met kinderen die graag mijn mayonaise willen opmaken, of de taart die ik heb gebakken of wat dan ook dat teveel is voor mij om op te eten. Ik schuif altijd het surplus door naar anderen, weggooien daar houd ik niet zo van.