Calorielabels op kant-en-klare producten zouden niet werken. Dat is een misvatting, zeggen Schotse onderzoekers.

In eerdere studies leken de labels geen effect te hebben op gedrag ‘omdat die studies enkel naar korte-termijn effecten met onopvallende labels keken’, aldus de Schotten.

Twee interventies
De onderzoekers van de universiteit van Glasgow voorzagen maaltijden van labels met informatie over de calorieën en voedingswaarde. De studie vond plaats op een universiteit waar de onderzoekers gedurende twee collegejaren proeven uitvoerden. De proef bestond uit een ‘controlejaar’ waarbij 5 van de 36 weken labels op de maaltijden stonden en een ‘interventiejaar’ waarbij 30 van de 36 weken labels op de maaltijden stonden. Felle kleuren lieten de labels extra opvallen.

50% minder kans om aan te komen
De studenten bleken duidelijk meer aan te komen in het ‘controlejaar’, gemiddeld zo’n 3,5 kilo. In het ‘interventiejaar’ bleven ze netjes op gewicht.

De onderzoekers concludeerden dat studenten 50% minder kans hadden om aan te komen. Zelf zeiden de studenten geholpen te zijn met de informatie over voedingswaarde. Ze vonden dat ze zo gezondere keuzen maakten en daardoor op gewicht konden blijven. In het interventiejaar kregen de studenten 18% minder calorieën binnen, aten ze minder vet maar net zo veel vitamines en mineralen.

Goedkoop en makkelijk
De onderzoekers concluderen dat met calorielabels heel makkelijk gezondheidswinst te behalen valt. Niet alleen kunnen labels overgewicht voorkomen, het is ook een relatief goedkope maatregel. Bovendien bleken de cateraars meer winst te kunnen maken omdat hun inkoopkosten voor ingrediënten met 33% daalde.

Het argument dat gezondere voeding duur is, lijkt dus niet op te gaan. Beleidsmakers en cateraars kunnen er volgens de Schotse onderzoekers niet meer onderuit: ‘het gebruik van calorielabels is een effectieve strategie om overgewicht te voorkomen’.

De Nederlandse overheid verplicht fabrikanten alleen om informatie over voedingswaarde op de achterkant van producten te vermelden. Wellicht zou verplichte en opvallende informatie op de voorkant toch geen slecht idee zijn.

Fotocredits:sylvar
Dit artikel afdrukken