Met die woorden kondigt een persbericht van LTO Nederland het vertrek van zijn voorzitter aan. Calon lag al geruime tijd onder vuur. Zijn leden vonden dat hij nu eens zijn oren te veel naar de belangen van het ministerie van Landbouw liet hangen en dan weer weer moest terugschieten vanuit het boerenbelang.

De laatste affaire betrof Calons mededeling tijdens een gesprek met de Volkskrant dat LTO zich los zou willen maken van het Landbouw Collectief. Dat werd aanvankelijk tegengesproken. Uiteindelijk maakte LTO zich toch los; volgens een enquete onder boeren wilden LTO-leden dat juist niet.

"Ik neem afscheid met pijn in het hart. Ik heb me de afgelopen 3,5 jaar vol passie ingezet voor de belangen van boeren en tuinders. Helaas moet ik constateren dat er bij een deel van de achterban onvoldoende draagvlak is. Een voorzitter kan alleen effectief werken met volledig draagvlak van alle leden. Daar verbind ik mijn conclusies aan. Ik ga geen nieuwe termijn aan en maak tevens per direct ruimte voor mijn opvolger", zegt Calon in het bericht.

De overige bestuursleden, de voorzitters van de organisaties die LTO Nederland verenigt (LTO Noord, ZLTO en LLTB), spreken hun waardering uit voor de verdiensten van Calon.

Wim Bens (ZLTO), vicevoorzitter van LTO Nederland, verwoordt namens de organisatie de waardering voor Calon. “Marc heeft zich met grote daadkracht voor de boeren en tuinders ingezet. Hij heeft, zowel voor als achter de schermen, een belangrijke rol gespeeld in de vernieuwing van LTO Nederland en in de verschillende dossiers zowel in Den Haag als in Brussel. Daarbij wil ik in het bijzonder het pensioendossier, het klimaatdossier en de totstandkoming van een uitgebreid pakket aan maatregelen voor de agrarische sector in de huidige coronacrisis noemen.”

De zittende leden van het bestuur van LTO Nederland, Dirk Bruins, Wim Bens en Léon Faassen, zullen samen met algemeen directeur Hans Van den Heuvel de taken van Calon overnemen tot de komst van een nieuwe voorzitter.

LTO laat de pers weten geen interviews of nadere reacties naar aanleiding van het besluit van Calon te zullen geven.
Dit artikel afdrukken