Om het hoofd te kunnen bieden aan de extreme droogte in Californië, legde gouverneur Jerry Brown de staat in april een verplichte waterbesparing van 25% op. Cijfers over het waterverbruik in die maand laten zien dat de besparing nog niet gehaald wordt. Maar de 13,5% besparing in april was al wel een stap in de goede richting, zeker in vergelijking met de tegenvallende besparingen (2,6 - 3,9%) in de eerste maanden van het jaar. Over de 11 maanden voorafgaand aan deze aprilmaand, was de gemiddelde besparing in Californië 9%, schrijft de Los Angeles Times.

Verbetering in zicht
“Lokale gemeenschappen voeren het tempo op, dat zagen we nog niet eerder. Ik hoop dat dat de verklaring is voor de verbetering die we beginnen te zien", zegt Felicia Marcus, voorzitter van de State Water Resources Control Board. De staat hoopt met waterbesparende maatregelen op maat het waterverbruik in de komende warme zomermaanden terug te dringen waar het kan. De steden en waterschappen waar het minste water verbruikt wordt, hoeven het minst te besparen. Grootgebruikers moeten de kraan het meest dicht draaien.

Als de waterschappen in samenwerking met de lokale autoriteiten bonnen gaat uitdelen voor waterverspilling op dezelfde manier als ze parkeerbonnen uitdelen, weet ik dat we waterbesparing echt serieus nemen
Handhaving
Waterbedrijven kunnen verschillende maatregelen nemen tegen waterverspillers. Als ze dat niet doen, of niet voldoen aan de besparingseisen, kunnen ze zelf een claim tot $10.000 dollar per dag tegemoet zien. In april legden 43 Californische waterbedrijven 838 boetes op aan verspillers. Ze kregen 22.000 klachten over waterverspilling door, en die leidden tot ongeveer evenveel waarschuwingen. Volgens Mark Gold, van het Institute of the Environment and Sustainability van de UCLA, is het beperkte aantal uitgeschreven boetes een teken dat "de overgrote meerderheid van de waterschappen hun handhavingsverantwoordelijkheden minder serieus neemt dan ze zouden moeten. Als de waterschappen in samenwerking met de lokale autoriteiten bonnen gaat uitdelen voor waterverspilling op dezelfde manier als ze parkeerbonnen uitdelen, weet ik dat we waterbesparing echt serieus nemen", zei hij in de krant.

2,7 miljard en 18.600 banen
De droogte gaat de Californische landbouweconomie dit jaar naar schatting $2,7 miljard en 18.600 banen kosten, blijkt uit een recent rapport. Dat is minder indrukwekkend dan het lijkt. Ondanks het feit dat de Californische landbouw bijna de helft van de VS van groenten en fruit voorziet, maakt de landbouw maar 2% van de Californische economie uit, schrijft de LA Times.

Fotocredits: 'Early Evening Sprinklers', My Sideways World
Dit artikel afdrukken