Vorig jaar riep Jerry Brown, gouverneur van Californië, de noodtoestand uit. De staat ging toen het vierde opeenvolgende jaar van extreme droogte in. Burgers kregen te horen dat zij minder water moesten gebruiken, om zo een besparing van 20% te bereiken. Diverse watermaatschappijen en steden hielden het afgelopen de besparingen bij, maar die bleken onvoldoende.

Vandaag staan we op droog gras, waar anderhalve meter sneeuw zou moeten liggen
Gras in plaats van sneeuw
Vorige week nam Brown een kijkje in de Sierra Nevada. Daar zou nu een flink pak sneeuw moeten liggen, de voorraad voor het komende jaar. Maar in plaats van sneeuwschoenen, kon Brown zijn sandalen aantrekken. "Vandaag staan we op droog gras, waar anderhalve meter sneeuw zou moeten liggen", zei Brown in The Huffington Post. "Deze historische droogte eist nog niet eerder geziene actie. Daarom vaardig ik een staatsbreed bevel uit voor substantiële waterbesparingen. Als Californiërs moeten we samen optrekken en op iedere mogelijke manier water besparen." Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van de staat dat een dergelijke opdracht gegeven wordt.

Twee foto's illustreerden het bericht.

sneeuwmeting1

sneeuwmeting2


De sneeuwhoogtes in de Sierra Nevada blijken op het allerlaagste niveau sinds het begin van de metingen te liggen. Er ligt maar 6% van het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Het vorige dieptepunt was 25%, dat werd in 1977 én in 2014 gemeten.

Ook golfbanen en begraafplaatsen getroffen
De nieuwe waterverbruikregels, uit te voeren door de State Water Resources Control Board, moeten 25% besparing in iedere stad opleveren. Daarmee moet de komende 9 maanden 1.850 miljard liter water bespaard worden.
De staat gaat voorts samenwerken met plaatselijke autoriteiten om ruim 4.500 vierkante kilometer aan grasvelden te vervangen door beplanting die beter tegen droogte kan. Scholen en campussen, golfbanen, begraafplaatsen en andere weidse terreinen zullen veel zuiniger met water moeten omspringen. Het sproeien van publieke siergazons en middenbermen wordt verboden. Bewoners van Californië krijgen korting als zij onzuinige apparaten en sanitair vervangen door zuinige uitvoeringen. Bij nieuwe huizen en gebouwen is het sproeien met drinkwater verboden. Druppelsystemen mogen nog wel.

Landbouw
Waterbedrijven moeten daarnaast grootgebruikers meer gaan laten betalen voor hun water dan kleintjes, en besparingen belonen. Van boeren wordt verwacht dat zij 'extra watergebruik melden bij de staatstoezichthouders', aldus de Huffington Post. Californië is de belangrijkste landbouwstaat van de VS.

Fotocredits: 'Home is where the sprinkler is', ** RCB **
Dit artikel afdrukken