Vandaag staan we op droog gras, waar anderhalve meter sneeuw zou moeten liggenGras in plaats van sneeuw
Vorige week nam Brown een kijkje in de Sierra Nevada. Daar zou nu een flink pak sneeuw moeten liggen, de voorraad voor het komende jaar. Maar in plaats van sneeuwschoenen, kon Brown zijn sandalen aantrekken. "Vandaag staan we op droog gras, waar anderhalve meter sneeuw zou moeten liggen", zei Brown in The Huffington Post. "Deze historische droogte eist nog niet eerder geziene actie. Daarom vaardig ik een staatsbreed bevel uit voor substantiële waterbesparingen. Als Californiërs moeten we samen optrekken en op iedere mogelijke manier water besparen." Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van de staat dat een dergelijke opdracht gegeven wordt.
Twee foto's illustreerden het bericht.


De sneeuwhoogtes in de Sierra Nevada blijken op het allerlaagste niveau sinds het begin van de metingen te liggen. Er ligt maar 6% van het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Het vorige dieptepunt was 25%, dat werd in 1977 én in 2014 gemeten.
Ook golfbanen en begraafplaatsen getroffen
De nieuwe waterverbruikregels, uit te voeren door de State Water Resources Control Board, moeten 25% besparing in iedere stad opleveren. Daarmee moet de komende 9 maanden 1.850 miljard liter water bespaard worden.
De staat gaat voorts samenwerken met plaatselijke autoriteiten om ruim 4.500 vierkante kilometer aan grasvelden te vervangen door beplanting die beter tegen droogte kan. Scholen en campussen, golfbanen, begraafplaatsen en andere weidse terreinen zullen veel zuiniger met water moeten omspringen. Het sproeien van publieke siergazons en middenbermen wordt verboden. Bewoners van Californië krijgen korting als zij onzuinige apparaten en sanitair vervangen door zuinige uitvoeringen. Bij nieuwe huizen en gebouwen is het sproeien met drinkwater verboden. Druppelsystemen mogen nog wel.
Landbouw
Waterbedrijven moeten daarnaast grootgebruikers meer gaan laten betalen voor hun water dan kleintjes, en besparingen belonen. Van boeren wordt verwacht dat zij 'extra watergebruik melden bij de staatstoezichthouders', aldus de Huffington Post. Californië is de belangrijkste landbouwstaat van de VS.
Fotocredits: 'Home is where the sprinkler is', ** RCB **
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Deze toont de US irrigation water footprint van zes andere gewassen naast walnoot en amandel. Waterfootprint en kostprijs van noten zijn een parameter van het proces. De echte crisis is het verspillen van 'prehistoric water resources'. Dat blijkt, zo deze bijdrage, de reinste vernietiging van de meest essentiële en onvervangbare grondstof onder eigen bodem.
´California' dreigt zo een volgend hoofdstuk te worden à la Jared Diamond´s Collapse. Hoe culturen instorten, bewust van eigen ondergang. Waarbij 'conflict' de apotheose is van jarenlange veronachtzaming, besluiteloosheid en vasthouden aan vermeende zekerheden zoals welstand en groeidenken.
De ene 'resource'-les hier, is het beter leren voorspellen van jarenlang opgebouwde, cumulatieve watercrises.
De andere les is het nut van conserveren van kwetsbare en eindige zoetwaterreservoirs.
In Nederland sluimert een langjarige, beheerste watercrisis: kwaliteitsverlies door verontreiniging uit een scala aan oude en recente bronnen, puntbronnen en diffuus, en door -vaak recentere- boringen. Dat uit zich niet in schaarste, maar in een hogere prijs van reiniging. Soms leidt het tot het economische of technische besluit om een winning te staken of sluiten.
Sluiting van winputten is blijkens nieuwsberichten in de afgelopen jaren al geregeld aan de orde. Dat is meer dan alleen economisch kapitaalverlies: drinkwaterwinning, aldus Delft UT, wordt niet in 25 of 50 jaar afgeschreven, zoals een olie- of gasput, maar dient ook voor toekomstige generaties gewaarborgd te worden. Zelfs honderden jaren na nu, dus lang na verstrijken van de wettelijk voorgeschreven nazorgperiode van 30 jaar voor bijv. schaliegasputten.
Als ik zie hoe droog de amandel boomgaarden er van nature bij liggen in de Gard (F), waar ze het vaak van mei tot oktober zonder water moeten doen, dan denk ik eerder dat de zeer grote amandel plantages in Californië van begin af aan kunstmatig met water zijn verwend en daardoor een ondiep wortelgestel hebben ontwikkeld. Zodra de watertoevoer wordt onderbroken, gaan deze "kasplantjes" dood. Het verdienmodel is wellicht op onbeperkte kunstmatige watertoevoer zijn gebaseerd.
Het lijkt mij zaak om zo snel mogelijk voor droogteresistente begroeiing te zorgen, desnoods de oorspronkelijke natuurlijke vegetatie z'n gang laten gaan, om woestijnvorming een halt toe te roepen.
Op de foto's van de link die Jeroen #2, plaatste, had ik eerder grote vlaktes zonnepanelen verwacht. Met de opgewekte stroom kan zeewater ontzilt en opgeslagen worden, terwijl de schaduw van de panelen de uitdroging van de grond tegengaat. Als onder de panelen dan een wilde vegetatie ontstaat, kunnen schapen, geiten of kippen daarop worden losgelaten.
Op Grist maakt Nathanael Johnson, die in Cal. woont, zich boos om het feit dat de amandel de schuld krijgt van de droogte.
Dirk #1,
De gepelde amandelen lagen vandaag voor 10,95 euro per kilo in de schappen van de Lidl in Duitsland. Een jaar geleden kostten ze 5,95 p/kg.
De gepelde walnoten kosten aldaar nu 14,95 p/kg en komen uit uit Peru. Vorig jaar kwamen ze uit Californië en kostten toen nog 10,95 p/kg.
Dit maakt mijn brood, waar 100 g. walnoten doorheen gaan, wel wat duurder, maar nog altijd goedkoper dan een supermarktbrood zonder walnoten.
Al met al nog wel te doen als dagelijkse aanvulling op de voeding.
en zo ziet daar het contrast droog vs. geïirigeerd er vanuit de lucht uit - althans, nu nog.