Vorig jaar rond deze tijd vroeg Jerry Brown, de gouverneur van Californië, de inwoners van zijn staat hun waterverbruik met 20% terug te dringen. Hij riep zelfs de noodtoestand uit. Dat was nodig omdat Californië toen het derde jaar van ongekende droogte inging, een droogte waarvan verwacht werd dat hij zelfs wel meerdere decennia kan gaan duren.

Besparingsdoelstellingen niet gehaald
Inmiddels zijn we een jaar verder. De droogte is onverminderd hevig en de besparingsdoelstelling blijken verre van gehaald.

Volgens gegevens van de Water Resources Control Board gebruikten de Californiërs bijvoorbeeld in oktober 2014 maar 6,8% minder water dan een jaar eerder en in november 9,8% minder. In augustus was de besparing het grootst, toen werd 11,6% minder water gebruikt.

“In grote delen van Californië is het duidelijk dat de inwoners begrijpen dat we te maken hebben met langdurige droogte. Velen blijven zuinig met water, ook nu het eerste regen- en smeltwater weer onze reservoirs komt binnendruppelen en de grondwaterspiegel bereikt", zegt Felicia Marcus, voorzitter van de Water Board in The Huffington Post. “Zuinig zijn is nog steeds de slimste en meest kosteneffectieve manier om met deze moeilijke droogte om te gaan. We moeten met water omgaan behandelen met het respect dat deze kostbare hulpbron verdient."

Verschil tussen noord en zuid
Uit de cijfers van de Water Board blijken opvallende verschillen. In Noord-Californië gaat het goed, daar lopen de besparingen uiteen van 25,6% in Sacramento tot 18,3% in San Francisco. In zuidelijk Californië gaat het echter 'schokkend' slecht. Daar gebruikten de inwoners in oktober 2014 slechts 1,2% minder water dan een jaar eerder en in november 3,2%. "Hoewel de South Coast decennialang voorop heeft gelopen met waterbesparing, maken we ons zorgen dat de huidige droogte niet omgezet is in meer agressieve besparingsmaatregelen", zegt Marcus. Wel geeft ze aan 'bemoedigd' te zijn door het ambitieuze doel dat de burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti, zich onlangs stelde. Garcetti zet volop in op 20% waterverbruikreductie.

12 keer zoveel water per dag
Een ander opvallend verschil is gekoppeld aan de sociaal-economische status. De Los Angeles Times kwam er achter dat rijkere buurten meer water gebruiken dan arme. 'Met 2.195 liter water per dag per inwoner, waren de top-waterverbruikers van september woonachtig in een paar rijke wijken in San Diego. De inwoners daar gebruikten meer dan 12 keer zoveel water dan de bewoners van arme wijken in het oosten van Los Angeles', meldt de Huffington Post. De arme wijken gebruikten nog altijd gemiddeld 182 liter water per persoon per dag. Nederlanders zitten op een gemiddeld waterverbruik van 120 liter per persoon per dag.

Fotocredits: Fabrice Florin
Dit artikel afdrukken