In Californië markeert 1 oktober de jaarwisseling van de 'waterkalender'. Het nieuwe seizoen is geen reden tot feest. Het afgelopen jaar was het derde jaar op rij van recorddroogtes. Het vierde jaar breekt aan terwijl Californië een hittegolf beleeft, ongebruikelijk voor de tijd van het jaar. Waterautoriteiten voorzien bovendien dat er maar weinig kans is dat de komende maanden verlichting brengen voor de waterschaarste, schrijft The Huffington Post.

Weinig neerslag verwacht deze winter
“Dag-tot-dag behoud - zuinig en wijs watergebruik - blijft essentieel omdat we de mogelijkheid van een vierde droge winter onder ogen moeten zien", zei Mark Cowin van het Department of Water Resources in een persbericht. Er is tenminste 150% van de normale regenval nodig om de droogte nu op te lossen. Maar het lijkt er op dat El Niño, de oceaanstroming die normaal gesproken neerslag aan de Amerikaanse westkust met zich meebrengt, dit jaar maar een klein stroompje zal zijn. Dan is de kans dat er helemaal geen neerslag valt akelig groot. En daarmee wordt de droogte een nóg groter probleem voor toekomstige jaren.

Uitputting aquifers
Want om in hun waterbehoefte te voorzien, hebben de Californiërs de afgelopen jaren ruimschoots geput uit de ondergrondse waterlagen, de aquifers. "Daarmee lenen we in wezen op de toekomst van morgen. Die prijs zullen we op de lange termijn moeten betalen", zegt Cowin.

Melkveehouders leggen het loodje
Er zijn mensen die die prijs nu al betalen. Door de droogte zijn grote delen van het Californische platteland van water verstoken gebleven. Met name de melkveehouders hebben daaronder te lijden, en in het bijzonder de biologische zuivelboeren. In een artikel in de Los Angeles Times vertellen verschillende zuivelboeren over wat hen overkomt. De honderden hectaren die ze braak moeten laten liggen en waar ze voorheen hun veevoer teelden. De voerkosten die dramatisch gestegen zijn omdat ze nu voer uit andere staten of zelfs landen moeten laten komen. De honderdduizenden dollars die ze investeren om nieuwe putten te slaan - naar de steeds verder uitgeput rakende grondwaterlagen. De steeds duurder wordende tankwagens water die ze moeten laten komen om hun vee te blijven drenken. Totdat het niet meer op te brengen is en ze het bijltje er bij neer gooien. Vaak na generaties lang boeren op het familiebedrijf.

Het afgelopen jaar zijn de kosten voor voer gemiddeld met 12,4% gestegen en zijn de prijzen van water wel tien keer over de kop gegaan. De consument krijgt dit - vertraagd en maar gedeeltelijk - doorberekend in de prijs die hij voor zijn melk betaalt. In Los Angeles is de prijs van een gallon melk de afgelopen 2 jaar met 54 dollarcent omhoog gegaan (tot $3,79}, in San Francisco met 89 cent (tot $4,76 per gallon, 3,8 liter). Dat zijn letterlijk slechts druppels op een gloeiende plaat.

De afgelopen 3 jaar is 1 tot 2% van de Californische zuivelboeren er mee gestopt, zegt Lesley Butler, zuiveleconoom aan de Universiteit van Californië Davis, in het artikel. Dat lijkt misschien nog wel mee te vallen. Het feit dat de staat Californië 21% van alle Amerikaanse zuivel produceert. en de realisering dat de droogte vooralsnog niet tot een einde gaat komen, plaatst die relativering meteen weer in perspectief.

Fotocredits: Kevin Cortopassi
Dit artikel afdrukken