True Price is de passende naam voor de organisatie die dergelijke kosten in kaart probeert te brengen. Voor het eerst weten we nu wat cacaobonen uit Ivoorkust, 's werelds grootste cacaoproducent, eigenlijk kosten. Ze blijken ruim vier maal zoveel te kosten als ze op dit moment opbrengen waar het gaat om gecertificeerde bonen. In het geval van niet-gecertificeerde bonen is zelfs sprake van een ruime factor vijf aan meerkosten. De meeste kosten van die hogere prijs gaan met name zitten in te lage beloningen voor arbeid. Gecertificeerde teelt levert ruim 30% meer bonen op.
Hoger dan Vietnamese koffie, Indiase katoen en Keniaanse thee
True Price constateert dat de geëxternaliseerde kosten in de Ivoriaanse cacaoteelt aanmerkelijk hoger liggen dan die van de Vietnamese koffieteelt, thee uit Kenya en katoen uit India. In komende rapporten zal de organisatie daar aandacht aan besteden.
Reeds goede indicatie
True Price denkt dat het certificeren van cacao resulteert in een lagere echte prijs van circa 15%. Verbeterde teelt zonder boomkap zou de prijs nog eens met 30% en 5% respectievelijk kunnen laten dalen. Verbeteringen van teeltwijzen zorgen tevens voor verbeteringen van de sociale omstandigheden waaronder de arbeid wordt verricht. True Price waarschuwt dat het prijsmodel nog verder getoetst zal moeten worden, maar nu reeds een goede indicatie biedt voor marktpartijen die de cacaoteelt willen verduurzamen en willen zorgen voor menswaardiger arbeidsomstandigheden.
Het rapport The True Price of Cocoa from Ivory Cost is te downloaden.
echte prijs ongecertificeerde cacao
Fotocredits: cacaobonen, everyoneisgone
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat klinkt heel aannemelijk Norbert, het is en blijft een wereld van verschil. Wat ik wel merk, de naïveteit (naast de goede wil)over dit soort zaken groeit gestaag, komt mss omdat we geen kolonies en ook geen ontwikkelingsprojecten van nabij (familie en vrienden die er werken) meer kennen, het wordt allemaal een ver van ons bed show, de hypocrisie en vrijblijvende verontwaardiging heeft vrij baan!
Nee, dirk zavel, ik weet het niet, althams niet op de manier zoals jij het benoemt. Van het ronselen, handelen in kinderen, heb ik niet gehoord. Maar misschien is het wel zo.
Mij is ooit uitgelegd: De seksuele mores in veel Afrikaanse landen is anders. Er zijn vrouwen met redelijk wat kinderen. Man weg. Dat is dus een situatie van overleven. De keus is dan: Breng ik kinderen naar een 'oom', die ze op de plantage laat werken en te eten geeft? Of schop ik de kinderen de straat op - en worden het zwerfkinderen? Die 'oom' stuurt dan zijn eigen kinderen wel naar een school.
Uitwassen zijn er overal. Maar dit, wat ik beschrijf, gebeurt. Dat geloof ik. De vraag is in welke mate dit erg is, en, als we kinderarbeid willen uitbannen, wat is het alternatief voor de kinderen. Het is niet zwart-wit en extremen worden natuurlijk altijd uitvergroot en aangedikt.
Het enige dat werkelijk helpt is..... een hogere prijs voor de cacao. En wel: de cacaoboeren.
Norbert: weet je ook iets over die kindslavernij? In de film (gezien? Arnhem?) werd dat niet duidelijk, het ging toch voornamelijk om de prijs en de bonus voor arme kleine oudere boertjes, ik kan me niet voorstellen dat die een ronselprogramma voor kindslaven in een buurland (B.Fasso),vervoerd in busjes, zouden kunnen organiseren en betalen. Dus denk ik dat die kindslaven op de grotere aanplanten (in de film: cacaoplantages genoemd) van grotere ondernemers die er toch ook enkele zijn, te werk gesteld waren, ook Peter R. de Vries heeft met die kindslaven op de plantage gesproken in zijn TV programma. En kloppen de cijfers van die Tulane University? Ze zijn gebaseerd op cijfers van statistische departementen van Ghana en Ivoorkust, dus kan zijn dat het nog veel erger is als gepresenteerd!
dirk zavel Sorry voor de trage respons. Wij van ClearChox zegt dit al sinds 2009 - dus we zijn blij met dit "nieuws".
Anderhalve maand geleden heb ik nog uitvoerig gesproken over de cacaoboeren, met iemand die daar vrijwel dagelijks met zijn poten in de modder staat. Het algehele beeld is dat het oudere, kleine boeren zijn. Broers en zussen hadden het langer geleden al gezien en zijn naar de steden getrokken. De kinderen van de boeren voelen niets voor het armoedige bestaan en zijn ook vertrokken. Kortom: de malaise moet nog komen als de oude cacaoboeren ophouden te boeren.
Dit beeld is West Afrika; strookt dus met wat je zegt over Oost Afrika. En sluit aan bij wat Niels FC Willems zegt.
We hebben het niet zo op met Tony. De marketing is geweldig, de consumenten zijn zich ervan bewust dat er iets niet klopt, maar een pure reep van 180 gram voor 2,64 EUR vertekent het beeld volledig. Wij zeggen bij wijze van norm dat eerlijke en goede chocola begint bij 4 EUR/100 gram.
Dat organic en fairtrade niet samengaan, moge duidelijk zijn. Tony wordt geproduceerd door 'de grote vijand' Barry Callebaut. Dat is op zich al vreemd, maar daardoor is (was) Tony zelf onderdeel van het systeem en niet beter dan bijvoorbeeld Verkade fairtrade.
Nu een paar jaar geleden in Ghana de biologische cacaoteelt buiten het opkoopsysteem van COCOBOD is geplaatst, heeft Tony haar kans gezien en de biologische coöperatie ABOCFA omarmd. Jaren lang, immers, zei ze in haar marketing: hier komt onze cacao vandaan - hetgeen een aperte leugen was.
Maar Tony is gegroeid, succesvol, een hele grote producent geworden. Ik meen dat vanaf nu (2016) ongeveer de hele oogst van ABOCFA naar Tony gaat. Tony geeft weinig om bio, wel om een voorbeeld-boerderij/coöperatie, die ze nu eindelijk, na al die jaren, kan tonen. De biologische cacao van ABOCFA wordt gemengd met gewone cacao uit het systeem, uit Ghana en Ivoorkust.
Al veel eerder heb ik gesteld dat als Tony werkelijk begaan is met de mensen in Afrika, dan moet ze een fabriek in Ghana of Ivoorkust starten. Dat gereneert meer werk voor de mensen daar, meer toekomst. Dan hoeven de kinderen niet als economische vluchteling in bootjes naar Europa te trekken.
Ik hoop van harte dat Tony het zotte idee van een chocolade pretpark in Nederland laat varen. Het Verkade museum op de Zaanse Schans is al een prachtig iets. En als mensen nog meer feest willen, gaan ze maar naar Keulen, naar het chocolademuseum dat daar door Lindt wordt gesponsord.
Gisteren die Chocolonely film in Arnhem gezien, volle bak en geanimeerde discussies nadien. Plus reep met boekje met uitleg. Uiteindelijk bleek uit onderzoek van de Tulane University dat niet meer dan enkele %en van de arbeid door geronselde kindslaven werd uitgevoerd, ik denk zelf dan op de wat grotere plantages, wellicht van plantageeigenaren met weinig locale wortels, weet iemand hier iets meer van? Norbert? Wel zijn er ca 2 miljoen kinderen die ouders of familie meehelpen met de oogst, niet zo rampzalig lijkt me, vroeger zelf ook gedaan! Wat je je weer wel afvraagt, wat er hier toevallig door een TV maker is uitgedacht en uitgewerkt, is natuurlijk maar topje van een ijsberg die steeds meer uit de belangstelling drijft van de westerse mens, die armoede dus, genoemd ook in #7, want een cacaoboertje oogst maar een paar honderd kg/jr tegen prijs van bijv. 1.30 euro. Wat ook duidelijk werd: fair trade en organic kan natuurlijk helemaal niet in Afrika, het wordt door de handel en industrie aangegrepen om een niche uit de grote koek te kerven. Afrika met zijn onbegaanbare wegen, corruptie en vrijwel onmogelijkheid van controle en inspectie is niet het juiste klimaat. Cooperaties werken ook nauwelijks, behalve dan mss die piepkleine van 1800 boertjes van Tony zelf, die geregeld bezoek uit NL krijgen van de dames en heren.