De chocolade van een reep of bonbon is te herleiden naar het land van herkomst en de teeltomstandigheden van de cacaobonen waar van ze gemaakt zijn. Dat stelde promovenda Valentina Acierno van de WUR vast. Acierno onderzocht of de herkomst van de cacaobonen waar chocolade van gemaakt is, terug te traceren valt vanuit het consumentenproduct.

Vanaf 2025 moet alle in Nederland geproduceerde chocola aan duurzaamheidseisen voldoen. Zowel consumenten als afnemers moeten weten waar de cacaobonen vandaan kwamen en of de cacaotelers en -verwerkers zich aan de teeltvoorschriften en Fair Trade-afspraken houden. Ze onderzocht hoe je het soort cacaoboon (Criollo, Forastero of Trinitario) kunt traceren en op welk continent (Afrika, Zuidoost-Azië of Latijns-Amerika) de bonen werden verbouwd. Ze zocht naar ‘merkers’ die zowel tijdens de productie, verwerking als consumptie van cacao gemeten kunnen worden.

Een aantal van deze geografische en botanische kenmerken van de cacaoboon zijn terug te vinden in het eindproduct. Onder meer azijnzuurconcentraties blijken karakteristiek te zijn voor de Criollo-cacaoboon gedurende de gehele productieketen. Azijnzuurniveaus gaven verder informatie over de fermentatie en droogcondities van de drie verschillende cacaobonen.

De gevonden merkers zijn een eerste stap. Volgens Acierno moeten onderzoekers nog meer samples analyseren voordat controle-instanties als de Voedsel- en Warenautoriteit ze kunnen gebruiken.
WUR - Cacao in chocola is nu traceerbaar naar land van herkomst
  • Deel
Druk af