Wie geregeld chocolade eet, verkleint zijn kans op atriumfibrilleren, een hartritmestoornis. Dat blijkt uit Deens onderzoek. Het onregelmatig kloppen van het hart is een veelvoorkomende kwaal, die een grotere kans op hartaanvallen geeft. Bepaalde stoffen in chocolade, flavanolen en magnesium, hebben een beschermend effect op hart en vaten doordat ze het niveau van inflammatie in het lichaam verlagen.

De Deense onderzoekers becijferden uit gegevens van deelnemers aan de Danish Diet, Cancer, and Health Study dat een hoog gebruik van chocolade (vrijwel dagelijks een stukje) kan leiden tot 11 à 20% minder hartritmestoornissen. De genuttigde chocolade dient wel zo puur mogelijk te zijn. Chocoladerepen met veel suiker of melk bevatten aanzienlijk minder actieve stoffen dan pure cacao.

Het AD meldt dat de onderzoekers een slag om de arm houden en dat een gerandomiseerde gecontroleerde studie met chocolade pas echt definitief uitsluitsel zal kunnen geven.
AD - Deens onderzoek: chocolade vermindert kans op hartritmestoornissen
  • Deel
Druk af