Hamburgerketen Burger King is van plan het honderdste land aan zijn imperium toe te voegen. Het bedrijf blijkt nog niet actief te zijn in... India. Dat is wellicht ook niet zo verwonderlijk. In India wordt het minste vlees ter wereld gegeten, en al helemaal geen rundvlees - toch het basisingrediënt van de Whopper, Burger Kings succesproduct. De koe is heilig in India.

Burger King gaat in de 12 restaurants die het de komende maanden opent sowieso geen rundvlees serveren. 'Indiase klanten kunnen in plaats daarvan onder meer kiezen uit de kip-Whopper, de schapen-Whopper en de vegetarische Whopper', schrijft het FD.

'Een van de grootste markten ter wereld'
Burger King begint weliswaar kleinschalig, maar ziet grootse mogelijkheden in India: "Op de lange termijn zal India een van de grootste markten ter wereld worden", citeert het FD Rajeev Varman, ceo van Burger King India. Denk daarbij aan een nog altijd snelgroeiende bevolking, een rijker wordende middenklasse en gestaag toenemende vleesconsumptie.

Markt voor 'snoep en snacks' onderontwikkeld
Recent meldde Bakery and Snacks op basis van een rapport van Euromonitor dat de (ingrediënten)markt voor snoep en snacks in India nog zo onderontwikkeld is dat daar een 'explosieve groei' in kan plaatsvinden. "In 2013 kwam maar 28% van de retailwaarde voor snoep en snacks in India van het platteland. Als je bedenkt dat 68% van de Indiase bevolking op het platteland leeft, is het duidelijk dat snoep en snacks nog maar het topje van de ijsberg bereiken", zegt John George, analist van de ingrediëntenmarkt bij Euromonitor.

De gevolgen: diabetes
Westerse producenten en ketens kijken dus verlekkerd naar de grote Indiase markt. Wat de consequenties van een 'verwesterd' dieet, met z'n grotere aandeel aan vlees, vetten, suikers en lege calorieën echter zullen zijn voor de Indiase economie én gezondheid, lijkt in het bedrijfsleven niemand zich af te vragen.

India behoort juist door deze financiële kijk op marktmogelijkheden tot de grootste groeiers op het gebied van obesitas en diabetes T2. Indiërs zijn genetisch gevoeliger voor de verstoring van hun bloedsuikerhuishouding. De groei van het aantal diabeten wordt in het land inmiddels gemeten in tientallen miljoenen. Tussen 2000 en nu verdubbelde het aantal diabetespatiënten van bijna 32 miljoen tot 67 miljoen nu. Nog eens 30 miljoen mensen zijn pre-diabeet. In 2030 wordt verwacht dat India het grootste aantal diabeten ter wereld binnen zijn landsgrenzen zal tellen.

Fotocredits: 'Thali', uitsnede, Salvatore Barbera
Dit artikel afdrukken