Het vermoeden bestond al langer dat dit type vet ook een rol zou kunnen hebben bij zgn. 'inflammatory bowel diseases' (IBD), waar o.a. Crohn toe behoort. Het is alleen erg lastig te onderzoeken en daarom was onbekend welke rol dit vet zou spelen. Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben weten aan te tonen dat dit buikvet een pro-inflammatoire rol speelt. Buikvet wordt ook wel creeping fat genoemd omdat het zich vormt rond de ingewanden.

Graphics credit: American Gastroenterological Association
Om goed onderzoek te kunnen doen, namen de onderzoekers vetcellen af bij gezonde mensen en van patiënten met de ziekte van Crohn en met Colitis Ulcerosa. Ze waren op zoek naar de signaalstoffen die de cellen afgaven. Ze stelden vast dat de signalen van cellen van gezonde mensen anti-inflammatoir (ontstekingsremmend) waren, maar bij de patiënten juist pro-inflammatoir (ontstekingsbevorderend) werkten. Daarmee lijkt voor het eerst een actieve rol van deze vetcellen bij IBD te zijn aangetoond. Of dit ook betekent dat de veranderde signalen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze ziekten is nog niet te zeggen. Toch lijkt hiermee opnieuw een reden te zijn gevonden om op je hoede te zijn voor buikvet.
Het onderzoek werd gepubliceerd in Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.
Fotocredits: 'De kerk is tegen honger in de wereld', Enrico
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Sander, nu je reageert, ben ik toch zo brutaal je als vettenkenner te willen vragen er toch een blik op te werpen.
Dit onderzoek intrigeert immers. Peter geeft - voor zover ik het kan begrijpen - aan dat het onderzoek gebaseerd is op een tegenintuitieve hypothese. Enno geeft aan dat het onderzoek, voorzover het ergens op wijst, nog lang geen robuuste gedachte oplevert.
Wat ons geïnteresseerde leken zo boeit is een vraag waar je als leek geen antwoord op kunt geven als je de overwegingen van Peter en Enno volgt: wat kan de reden zijn waarom dit onderzoek door de onderzoekers relevant werd gevonden?
Met andere woorden: binnen welke vraagstelling binnen het onderzoek naar de vethuishouding van ons lichaam wordt toch begrijpelijk dat dit onderzoek is gedaan?
In het artikel op foodlog wordt verder geschreven over creeping fat als zijnde buikvet. Creeping fat is het vet dat zich rondom het colon heeft geweven en dus maar een klein deel uitmaakt van het buikvet. Ik heb het origenele artikel niet gelezen maar het is wel belangrijk om onderscheid te maken tussen creeping fat en buikvet in het algemeen.
Voor een leek als ik erg moeilijke koek ! Maar altijd geweldig, dat we nog methodologen hebben, die in dit soort mistige uitslagen een objectief commentaar weten te geven. Dank u !
Dennis,
Salomon ben ik niet (ook geen familie van :-), ik pretendeer niet over alles en nog wat de wijsheid in pacht te hebben.
Ook al vind je in vitro nog zulke spannende dingen met adipocyten van Crohn patienten (zoals de toch wel duidelijke toename in IL-17), ik buig voor voor real-world data, en die laten voor zover ik kan beoordelen geen verband zien tussen overgewicht en de ziekte van Crohn, integendeel. Dat pleit niet erg voor een dominante rol van (visceraal) vet.
Enno
Dank voor je uitgebreide inhoudelijk commentaar Enno. Het was mij wel opgevallen dat de patiëntengroepen klein waren, maar details van de meettechnieken zijn voor een leek niet te doorgronden.
Ik zag het onderzoek als een eerste aanwijzing dat visceraal vet wellicht een rol heeft bij IBD. Wat is, met alle plussen en minnen opgeteld, jouw salomonsoordeel daarover? Geeft het een goede aanwijzing, of is het te onnauwkeurig uitgevoerd om überhaupt enige conclusie aan te kunnen verbinden?