Steeds meer mensen in Nederland hebben een te grote buikomtrek. De zogenoemde abdominale obesitas rukt op. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Nederland de Maat Genomen’ van het RIVM, waarbij ondermeer de buikomtrek werd gemeten. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het UMC Utrecht, Divisie Julius Centrum.
In de leeftijdsgroep 30-70 jaar heeft 27 procent van de mannen teveel vet op de buik, dat is bij een omtrek van 102 cm of meer. Bij de vrouwen is dat zelfs 39 procent, voor hen is dat bij een omtrek van 88 cm of meer. Het aantal mensen met een te forse buikomtrek is de afgelopen jaren toegenomen. Vooral bij de vrouwen van 30-39 jaar is de toename opvallend: van 15 procent midden jaren negentig naar 26 procent nu.
Zorgwekkend is dat in het onderzoek is vastgesteld dat een groot deel van de deelnemers meerdere risicofactoren in zich verenigt of zich onbewust is van het feit dat ze al aan diabetes lijden:
De onderzoekers hebben ook gekeken naar het vóórkomen van het zogenoemde metabool syndroom. Hiervan is sprake bij ongunstige niveaus van minimaal drie van de volgende risicofactoren: buikomvang, bloeddruk, HDL-cholesterol, triglyceriden en glucose in het bloed. In de onderzochte leeftijdsgroep komt dit bij 34 procent van de mannen voor en bij 24 procent van de vrouwen. Het metabool syndroom verhoogt het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Een kwart van de mensen met diabetes is zich daar niet van bewust
Diabetes komt voor bij 6 procent van de mannen en 5 procent van de vrouwen van 30-70 jaar. Een kwart van de mensen bij wie diabetes werd vastgesteld, wist nog niet dat ze dat hadden. Het vóórkomen van diabetes neemt toe met de leeftijd, van de 60-70 jarigen had 14 procent van de mannen en 11 procent van de vrouwen diabetes.
Het RIVM schrijft verder:
Voor het onderzoek ‘Nederland de Maat genomen’ is een steekproef van bijna 4000 personen uit de bevolking tussen de 30 en 70 jaar onderzocht in 2009 en 2010. Het laatste vergelijkbare, grootschalige onderzoek naar risicofactoren in een aselecte steekproef onder de Nederlandse bevolking dateert van 1993-1997 (het MORGEN-project).
Meer informatie en gegevens zijn te vinden via de volgende link, en het rapport is hier te downloaden.
Fotocredits: colros.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gisteren was ik ter gast bij de balanstop in Den Haag.
http://www.convenantgezondgewicht.nl/nationalebalanstop
Als directeur van de Stichting Tijd voor Eten was ik gisteren aanwezig bij de Balanstop in Madurodam en wil u vooral ook deelgenoot maken van de woorden van voormalig staatssecretaris Willem Vermeend. Hij stelde namelijk dat het probleem van overgewicht waarschijnlijk sneller wordt opgelost wanneer het onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken zou komen te vallen. Nu ligt dat bij het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport. Ik was onder de indruk van Vermeends woorden en geloof dat hij gelijk heeft. Nu investeren in gezond eten en bewegen voor jongeren, levert ons land in de toekomst grote financiële voordelen op.
Zelf zou ik ook graag het ministerie van Sociale Zaken betrekken. Daaronder valt namelijk de kinderopvang. Willen we in Nederland echt iets veranderen met het lunchen op school, dan zal ook de kinderopvang daar een serieuze rol in moeten gaan spelen. Op teveel scholen in Nederland wordt het tijdstip tussen 12 en 13.30 uur niet gezien als verantwoordelijkheid van het onderwijs. De leerkracht gaat pauze houden en goedwillende vrijwilligers – meestal zonder enige pedagogische scholing – nemen het over. Ter illustratie: voor onderwijs is per kind per uur vier euro beschikbaar, voor buitenschoolse opvang ongeveer zes euro per uur en voor de tussenschoolse opvang slechts 20 euro per jaar. De wet Kinderopvang handelt nog alsof de meeste moeders thuis zitten en tussen de middag de kinderen van school halen, maar inmiddels is de wereld veranderd. Laat kinderopvangorganisaties dit hiaat professioneel opvullen.
Maar drie ministeries goed samen laten werken is ook geen sinecure. Wellicht is een soort Deltacommissaris voor overwicht een optie? Die staat boven de ministeries, heeft budget en kan als bruggenbouwer optreden richting het bedrijfsleven. Ik zou dan graag iemand zien die wel de juiste partijen selecteert, want in tegenstelling tot Paul Rosenmöller geloof ik niet in de oprechte betrokkenheid van het grote bedrijfsleven. Het voelt toch vooral als imagebuilding. Ik word verdrietig als ik lees dat Albert Heijn onder een gezonde lunch een mueslireep verstaat. Eerder deze week presenteerde ook de GGD Amsterdam de resultaten van het project ‘Gezonde Lunch op school’, waar JOGG ook bij betrokken is. De kinderen op de bijbehorende foto’s kregen chocomelk en hagelslag. Waarom houden we het niet gewoon simpel en laten we cateraars uit de buurt een echt gezonde lunch verzorgen met producten uit de regio? Kinderen leren meteen over groente en fruit, krijgen geen mueslireep, maar een lekkere appel. Het project ‘Jointhepipe’ is ook zo’n voorbeeld dat laat zien hoe simpel het kan zijn. Geef kinderen bij de lunch gewoon water en geen chocomelk of frisdrank.
In mijn ogen heeft JOGG een leuke poging gedaan om een gezonde lunch op te zetten, maar kunnen we met zijn allen concluderen dat dit toch een stuk beter kan. Zet die partijen bij elkaar die echt en integer strijden tegen overgewicht en doe dat onder auspiciën van een soort Deltacommissaris die boven alle partijen staat en vooral keuzes maakt die echt in het belang zijn van kinderen. En hou het vooral simpel: eten uit de buurt en kraanwater op tafel, maar wel met professionaliteit.
Onze aanpak is te zien via http://www.tijdvooreten.nl/relaties/introductie
Doris Voss
Directeur Tijd voor Eten
www.tijdvooreten.nl
http://www.tijdvooreten.nl/relaties/
Oude wijn in nog oudere buikzakken dus....
Las hier http://melchiormeijer.wordpress.com/ het volgende http://www.fastcodesign.com/1668916/pasta-not-bacon-makes-you-fat-but-how , met dank aan een bekende ooit ( weer ) hier ;-)
Worden we niet gewoon te dik omdat we teveel eten, al dan niet vetarm? Het is volgens mij veel te ingewikkeld zin om mensen te stimuleren anders te eten. Hou de boodschap simpel, eet minder. En wat meer bewegen helpt idd bijzonder weinig.
We worden steeds dikker, want we eten vetarm!
Door Jetty van der Graaf, orthomoleculair voedingsdeskundige
Vroeger hebben we geleerd dat vetten 9 kcal en eiwitten en koolhydraten 4 kcal per gram leveren bij verbranding. Dus als we wilden afvallen zouden we minder vetten moeten eten. Ook werd door het Voedingscentrum jaren geleden de strijd aangebonden tegen overgewicht, hart- en vaatziekten middels de campagne “Let op Vet!” Deze heeft absoluut niet het beoogde resultaat gehad, juist het tegendeel. Mensen gingen minder vet eten, maar kregen daardoor tekorten aan essentiële
onverzadigde vetzuren.
Ook in Amerika is overgewicht een ware epidemie geworden. Hier worden al jaren zeer veel vetvrije snacks en lightproducten gepromoot, er is zelfs al een frituurvet (Olestra) op de markt die niet in het lichaam opgenomen wordt. Echter de hoognodige vetoplosbare vitamines en antioxidanten lossen hier wel in op en gaan voor het lichaam verloren. Ondanks dit alles wordt de mens steeds dikker en vetter.
Wat gebeurt er?
Als men echter géén vet meer mag eten, gaat men vanzelf meerkoolhydraten eten. Deze worden in het lichaam bij de spijsvertering afgebroken tot de bouwstenen, glucose. Alle lichaamscellen hebben glucose nodig voor de energievoorziening. Echter de hoeveelheden die wij binnenkrijgen overschrijden deze behoefte ruimschoots. Hierdoor wordt er ook extra insuline aangemaakt. Het lichaam gaat deze overmaat glucose opslaan als vetreserve. Hier is insuline ook voor verantwoordelijk. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat eeuwenlang heel nuttig was, doordat in vroegere tijden periodes van overmaat werden afgewisseld door periodes van schaarste. Dit komt
in onze Westerse maatschappij niet meer voor en dus raken wij onze opgebouwde vetreserves niet meer kwijt. Ook hebben we juist vet nodig, maar dan wel de “goede vetten”, ook wel essentiële vetzuren genoemd, om goed te kunnen functioneren en ook om gewicht te kunnen kwijtraken.
http://www.fonteine.com/vetarm.html
Nederland wordt dikker. Ongezond dik nog wel. Gelukkig is er nog Edith Schippers. Zij zet direct 70 miljoen in om "sporten in de buurt te bevorderen". Leuk hoor al dat sporten, maar het is bij voorbaat gedoemd te mislukken. Mensen gaan misschien iets meer bewegen, maar als er niet ook heel wat minder wordt gegeten, dan wordt het groeiende overgewichtsprobleem nooit opgelost. Die 70 miljoen euro is kostbare symboolpolitiek. Wanneer gaat de Nederlandse overheid zich eens druk maken over de verkeerde eetvoorkeuren van de Nederlander?