Maar het ging natuurlijk om de buffelmelk-producten. Zoals waarschijnlijk iedere oprecht geïnteresseerde kook-amateur inmiddels wel weet, wordt de échte Italiaanse mozzarella gemaakt van buffelmelk, mozzarella di bufala (campana). Je hebt ook koemelk-mozzarella, maar dan heb je heel wat anders. Buffelmelk bevat meer voedingsstoffen. Het bevat meer calcium, meer vet en mee eiwit dan koemelk. Dat kan omdat het minder water bevat, terwijl het minder cholestereol bevat. Het is wel duurder, want een waterbuffel geeft maar 2000 liter melk per jaar. Onze Nederlandse dames halen makkelijk 8000 liter, sommigen gaan daar zelfs ruim overheen.

Een aantal boeren dat door heeft dat het 'grote melken' een strijd om de laagste kosten is geworden, is de afgelopen ook in Nederland gestart met de van oorsprong Aziatische waterbuffel die in Italie wordt gebruikt voor de productie van kaas. Dat is minder onrendabel dan het op het eerste oog lijkt. Voor een kilo Hollandse kaas heb je 10 liter koemelk nodig. Voor een kilo mozzarella heb je vijf liter nodig. En de buffelsmaak is echt anders. Verfijnder, met een lekker mondgevoel met 'beet'.

We probeerden eerst de ijsjes. Het langskomend bezoek en wijzelf vonden ze gewoon heel lekker. Puur, goed van smaak, met dat typisch net iets verfijndere van buffel. Je kunt het ook 'lichter' noemen ondanks de hogere dichtheid van de buffelmelk. Misschien komt dat lichtere wel omdat er een beetje meer 'beet' en een beetje minder water in zit.
Dat Bert en Marjan ook lekker ijs kunnen maken van koemelk bewijst het rode koolijs. De aparte combinatie van die gezonde groente met ijs en suiker is het goed in balans. Het smaakt naar meer, ook voor mensen die even aan het rode kool-idee moeten wennen. Het heeft een mooie lichtpaarse kleur, die prachtig staat op een helder wit bord.

Met de mozzarella maakte ik 's avonds een salade met geroosterde bietjes, komkommer en lente-uitjes. De mozzarella is vast en egaal van structuur, hoewel de kenmerkende 'laagjes' wel te herkennen waren. De Heren van Aleede maken hem een beetje zout, maar dat combineert nou juist weer heel goed in een gerecht.

De yoghurt dan. Ja, daar was de verrassing! Lekker lichtzuur (even slikken en wennen), en vooral: licht én dicht van consistentie. Een heerlijk frisse yoghurt, prima op z'n plaats als toetje, of juist als ontbijt. Het vult nl. geweldig en zorgt ervoor dat je niet snel weer honger krijgt.
Het is ook te gebruiken als buffer. Ja u leest dat goed, niet buffel maar buffer. Ik bakte merguez van de Marokkaanse slager, pittig en iets te vet. Door de couscous gingen naast het uitgebakken vet ook een paar lepels buffelyoghurt. Precies de fris makende buffer die nodig was om het echt lekker te maken.

De Heeren van Alede zijn goed bezig, daar in Drenthe. De buffelmelk komt van de Buffalo Farm Twente. Samen maken ze een echt Italiaans streekproduct uit Drenthe. Zo noemen ze het ook: il gusto della regione.
Dit artikel afdrukken