Het volgende Kabinet heeft geld nodig. Het moet bezuinigen. Je kunt ook op zoek naar extraatjes. Een BTW-verhoging op vlees bijvoorbeeld. Onze maatschappelijke gevoelens maken dat inmiddels 'logisch', al zal het voor de vleesconsumptie in de wereld geen verschil maken. Die neemt nl. toe, zelfs als heel Nederland stopt met vlees eten.

Niettemin doen zelfs weldenkende mensen als ex-D66 voorman Jan Terlouw inmiddels oproepen om de Nederlandse BTW op vlees van 6% naar 19% te brengen. Omdat dat beter zou zijn voor het wereldmilieu, al is dat niet waar. Varkens en kippen zijn ook prima te houden in andere delen van de wereld. Sterker nog, daar zullen er steeds meer gehouden gaan worden. Zo goedkoop mogelijk.

Ach, ik begrijp het wel: Nederland is een land van dominees die graag 'gidsland' spelen. En dat is weer een ander woord voor 'aan symbool politiek' doen. Juist de landen waar de groei in vleesconsumptie te verwachten is, kijken anders naar vlees. Of 'gidsen' zin heeft, is dus maar de vraag. Maar wat maakt het uit? Als een maatschappij iets vindt, moet'ie er ook maar naar leven. En één ding is zeker, nu zelfs de kwaliteitskrant van Nederland officieel op die manier blijkt te zijn gaan denken, moeten we ervan uitgaan dat 'we' vinden dat vlees eigenlijk niet meer zomaar kan.

Onderwijl zijn de Nederlandse boeren die vleesdieren produceren tegen. Ze zien hun inkomsten alweer verder dalen. Van de week hoorde ik boerenbaas Albert Jan Maat zeggen dat hij streeft naar nieuwe allianties. Hij gaf er meteen een voorbeeld bij. Samen met de FNV en de SP zou een verbond tegen die 19% BTW op vlees moeten worden gesmeed. Ik geloofde mijn oren niet, maar was dan ook een van de weinige niet-boeren in de zaal.

Wat denkt foodlog: gaan de FNV en SP hun handen aan zo'n onderwerp branden? Volgens mij lezen ze daar naast de Volkskrant ook de NRC.

Dit artikel afdrukken