Als daar ook nog eens de uitgangsmaterialen zoals prei- en aspergeplanten, zaden en bijvoorbeeld geënte scheuten voor de fruitteelt onder gaan vallen, kunnen we van een dramatische situatie spreken, aldus LLTB-voorzitter Léon Faassen. Hij trekt aan de bel omdat juist die sectoren in de provincie Limburg sterk zijn vertegenwoordigd, exportgericht zijn en daarmee Europa bedienen.

500 tot 800 miljoen
“Noord- en Midden-Limburg herbergen met de aansluitende Duitse grensregio het grootste boom- en sierteelt gebied van Europa. Denk verder aan de teelt van planten en bloemen, al dan niet onder glas. Ook in die sectoren en in de zadenveredeling neemt onze provincie een vooraanstaande positie in. Samen heb je het dan over een omzetwaarde van jaarlijks 500 tot 800 miljoen euro.”

Kostenverhoging groen van gemeenten
Die producten worden door de aangekondigde btw-verhoging van 6 naar 21% ineens 15 procent duurder. De LLTB-voorzitter kan geen getallen noemen, maar denkt dat de terugval in omzet "zeker substantieel" zal zijn. Hij begrijpt de plannen ook niet: "Juist nu de positieve effecten van een groene omgeving op gezondheid en welzijn worden erkend, wil het kabinet dat duurder maken. Met name ook stedelijke gemeenten zullen die kostenverhoging gaan merken in hun omgevingsplannen."

Fotocredits: Appelbloesem, inyucho
Dit artikel afdrukken