In de maand mei werden voedingsmiddelen 3,8% duurder, meldt het CBS. Het is bijna de hoogste prijsstijging van voedsel in de afgelopen 10 jaar. In die periode werd het voedsel in totaal 14,5% duurder. Groente en fruit werd in 10 jaar in totaal 20% duurder, vlees en vis 18% en zuivel 16%. Brood en granen werden in 10 jaar 11% duurder, overige voedingsmiddelen (snoepgoed, sauzen, kruiden) stegen maar 4,9% in prijs.

In januari 2019 werd het lage btw-tarief opgetrokken van 6 naar 9%. Dat had een opdrijvend effect op de prijsstijging van voedingsmiddelen. In de voorafgaande 10 jaar lieten alleen de maanden april 2019, september 2017 en januari 2013 vergelijkbare stijgingspercentages zien.

Het CBS meldt: "De prijzen van vlees en vis stegen in mei 2019 bijna 5 procent op jaarbasis. Dit is de grootste prijsstijging in bijna anderhalf jaar tijd. De prijsstijging van brood en granen schommelt vanaf januari rond het hoogste niveau in tien jaar tijd. De prijzen van zuivelproducten stegen dit jaar met 3 procent en alle overige voedingsmiddelen werden gemiddeld meer dan 4 procent duurder. Groente en fruit waren 2,6 procent duurder. De prijzen van groente stegen, terwijl fruit juist goedkoper werd."

Tussen de middag bij de baas eten werd heel veel duurder: 9%.

De prijsstijging ligt flink boven het niveau van de inflatie die op 2,4% uitkwam. Oorzaak van de stijging? De verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9 procent, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Van Mulligen: "Zonder die maatregel was de prijsstijging maar 0,9 procent geweest."

Nederlandse huishoudens geven 10% van hun consumptieve bestedingen uit aan voedingsmiddelen. Daarvan gaat 25% naar vlees en vis, en 22% naar groente en fruit.

CBS - Prijsstijging voeding hoogste in 10 jaar
  • Deel
Druk af