De NOS meldt dat 21 Nederlandse tomatentelers kampen met het uiterst besmettelijke Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV).

Het virus dook eind oktober voor het eerst op in het Westland. Daar werden in februari op negen plekken besmettingen geconstateerd. Buiten het Westland is de aanwezigheid van het virus ook geconstateerd in Hollands Kroon, Brielle, Reimerswaal, Haarlemmermeer, Midden-Delfland, Horst aan de Maas en op Goeree-Overflakkee.

Tomaten die met ToBRFV zijn aangetast, krijgen bruine vlekjes maar kunnen zonder gevaar gegeten worden. De handel weigert dergelijke tomaten zodat ze onverkoopbaar zijn. Mensen en dieren lopen geen gevaar; andere teelten, zoals Spaanse pepers en paprika's, wel.

Het virus werd ook aangetroffen op tomatenzaad dat uit Peru is aangevoerd. Dat constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eerder dit jaar. Vermoedens van besmetting moeten bij de toezichthouder worden gemeld. Noodmaatregelen moeten de verspreiding binnen de Europese Unie voorkomen.
  • Deel
Druk af