In de kelders van Piper Heidsieck zijn de flessen Brut Non-Vintage, gebaseerd op de oogst van 2013, inmiddels gevuld. Volgend jaar zullen de bruinglazen flessen op de markt komen. Piper Heidsieck stapt af van de traditionele groenglazen fles om een simpele reden: bruin glas filtert 99% van de ultravioletstralen uit het licht. Groen glas filtert 50 tot 90% uit, afhankelijk van de exacte kleur van het glas.

'Lightstrike'
Met de overstap wil Piper Heidsieck de effecten van 'lightstrike' ('lichtziekte') voorkomen. Die laten aminozuren in de wijn onder invloed van ultraviolette straling afbreken tot onaangenaam ruikende moleculen zoals dimethyldisulfide, een zwavelverbinding die stinkt naar look. Vooral bubbelwijnen zijn er gevoelig voor, omdat daar van nature veel aminozuren in zitten, schrijft The Drinksbusiness. Het verschijnsel is niet erg bekend, maar frustrerend omdat klanten de niet optimale aroma's en smaak niet als zodanig herkennen maar wel afknappen op de wijn die ze gewoon 'niet goed' vinden.

Dat past niet in het streven naar perfectie dat champagne-huizen kenmerkt, zegt de keldermeester van champagnehuis Roederer, dat al in 2010 bruine flessen introduceerde. "Als ik morgen op zwart glas over kon stappen, zou ik het doen", bekent ook de keldermeester van Ruinart, een champagnemerk dat veel van zijn champagnes in helder glas de wereld instuurt.

Vijf jaar geleden stapte Heineken in Nederland na 80 jaar van het traditionele bruine bierflesje over op de groene flesjes die de bierbrouwer internationaal kenmerken. Voor de brouwer bleek een 'moderne en verfrissende uitstraling' zwaarder te wegen dan de statiegeldafspraken die aan bruine flesjes ten grondslag lagen.
Dit artikel afdrukken