Lambiek, Belgisch bier van spontane gisting, wordt niet op grote schaal gebrouwen. Het is dus een schaars goed. Dat merken de brouwers.

Hun bieren gaan tegen woekerprijzen de wereld over. In winkels worden ze meteen weggekocht en duur doorverkocht. Daardoor raken de voorraden uitgeput.

Wij willen eerlijke prijzen. Zo kan de echte bierliefhebber op een eenvoudige manier aan het bier geraken
“Het is frustrerend om veel tijd en geld te steken in het brouwen van speciale bieren, om dan te zien dat ze enkele dagen later tegen 150 dollar online te koop zijn. Wij willen eerlijke prijzen. Zo kan de echte bierliefhebber op een eenvoudige manier aan het bier geraken”, zegt Armand De Belder van Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel. “Klanten die ons al jaren trouw zijn, worden plots gelimiteerd bij de aankoop van pakweg frambozenbier.”

Gewoon een goed product
Brouwerij 3 Fonteinen en Brasserie Cantillon uit Anderlecht willen kunnen optreden tegen de speculanten. De speculatieve doorverkoop is feitelijk frauduleus, omdat bestaande regelgeving (arbeidswetgeving, accijnzen, btw) met voeten getreden wordt. De lambiekbrouwers stappen daarom naar de overheid om te bezien welke juridische stappen ze kunnen ondernemen tegen personen die hun bieren tegen woekerprijzen op internet doorverkopen. Daarnaast willen ze dat dubieuze websites strenger in de gaten worden gehouden.

Wie er heel goed over nadenkt, snapt dat deze brouwers bakken met geld zouden kunnen verdienen. Maar dat willen ze helemaal niet. Ze willen alleen maar een goed product maken en vonden dat ze daar al prima voor betaald werden. Die malle hoge prijzen zijn nergens goed voor.
Dit artikel afdrukken