Met in haar tas een paar glutenvrije broodjes toog voormalig cateraar en tegenwoordig student Voeding en Diëtetiek Wendeline van den Nagel naar de Horecava. Maar goed ook, want maar weinig Horecava-hapjes bleken ook voor coeliakiepatiënten geschikt.
Het is elk jaar een dolle boel in de RAI. Iedereen die iets doet in de horeca sprint in de trein met de collegaatjes en slentert in Amsterdam langs de stands met combi-steamers en vintage geïnspireerd serviesgoed. Voor de vorm dan, want eigenlijk draait het op deze vakbeurs maar om één ding: proeven en slempen.
Dat is reuze jammer voor mij. Want ondanks dat menig culi-journalist regelmatig flauw doet over glutenvrije warhoofden die het zoveelste mode-dieet volgen, is deze glutenvrije trend vrijwel volledig aan de Horecava voorbij gegaan. Best gek. Sinds 2015 moet elk horecabedrijf van het onverpakte voedingsaanbod kunnen vertellen welke allergenen er in zitten. Als je naïef bent zou je denken: "Da’s mooi! Blijkbaar zijn allergenen gesneden koek voor de horeca-medewerkers en hebben ze daar geen advies meer over nodig!"
Dat de praktijk een stuk weerbarstiger is, blijkt uit de vele verhalen op de diverse glutenvrije online platforms. Iedereen met coeliakie die uit eten gaat weet dat je een groot risico loopt op een paar dagen spuitpoep of projectielbraken. Een bedrijfsuitje naar een fancy foodconcept wordt vooraf onderworpen aan een uitgebreide risico-analyse en een schietgebedje.
Weinig glutenvrij
Er viel weinig glutenvrij te proeven. Er was wel, ook heel trendy, een heus bierplein waar mannen met hipsterbaarden een lokaal gebrouwen IPA wegslobberden. Een verlaten hoekje met foodtrucks, want die trend is alweer zò 2018. Een stand van de Thaise overheid met een paar flessen glutenvrije sojasaus, maar de vriendelijke ambassade-employee wist er verder het fijne niet van. Op het Italiaanse plein stond een gesoigneerde heer met fraai ogende focaccia, piadina en pizzabodem, maar die waren helaas nog niet te koop in Nederland, hij zocht nog een importeur. Ik kreeg een tas met samples mee.
Vleesvervangers
Veel aandacht voor de vegetarische- en veganistische eettrend. De meeste vegetarische producten zijn op basis van tarwegluten, aangevuld met een paar sojabonen of zeewierslierten en heel veel smaakversterkers. Er ligt dus nog een niche-markt open voor glutenvrije vleesvervangers, ondernemers: spring in dat gat!
Wonderwel was er toch iets te knagen voor de glutenvrije medemens. Bij de kraam van Botanic Bites kreeg ik een saté van stammetjes van de oesterzwam. Prima bite en een lichtzure subtiele pindasaus. Als toetje scoorde ik een beeldschoon sorbetijsje. Gluten- en lactosevrij maar dat is natuurlijk geen kunst met fruitijs.
Dat was het wel zo’n beetje. Zelfs de frieten gingen aan mijn neus voorbij, want de gepaneerde snacks gingen in hetzelfde vet.
Winnaar van de Innovation Award 2019 categorie food is de Amster-damhertenrookworst van Pieter van Meel. Een mooi product, halal, maatschappelijk betrokken, no-waste. Over allergenen kan ik geen vermelding vinden.
Markt voor allergeenvrije voeding
De niche-markt voor allergeenvrije voeding omvat 173.000 Nederlanders met coeliakie, 346.000 Nederlanders met een lactose-intolerantie, en de circa 173.000 tot 692.000 Nederlanders met een andere voedselallergie. Een groeimarkt bovendien. Daar zit dus geld in.
Ik zie kansen voor 2020, dames en heren horeca-ondernemers!
Dit artikel afdrukken
Dat is reuze jammer voor mij. Want ondanks dat menig culi-journalist regelmatig flauw doet over glutenvrije warhoofden die het zoveelste mode-dieet volgen, is deze glutenvrije trend vrijwel volledig aan de Horecava voorbij gegaan. Best gek. Sinds 2015 moet elk horecabedrijf van het onverpakte voedingsaanbod kunnen vertellen welke allergenen er in zitten. Als je naïef bent zou je denken: "Da’s mooi! Blijkbaar zijn allergenen gesneden koek voor de horeca-medewerkers en hebben ze daar geen advies meer over nodig!"
Dat de praktijk een stuk weerbarstiger is, blijkt uit de vele verhalen op de diverse glutenvrije online platforms. Iedereen met coeliakie die uit eten gaat weet dat je een groot risico loopt op een paar dagen spuitpoep of projectielbraken. Een bedrijfsuitje naar een fancy foodconcept wordt vooraf onderworpen aan een uitgebreide risico-analyse en een schietgebedje.
Er ligt dus nog een niche-markt open voor glutenvrije vleesvervangers, ondernemers: spring in dat gat!Elk jaar in januari smeer ik dus een paar eigengebakken glutenvrije broodjes, ga gezellig tussen de Limburgse bedieningsmedewerkers in de trein zitten en laat me verrassen. Ook dit jaar zat ik aan het eind van de dag weer op mijn eigen trouwe broodje te kauwen.
Weinig glutenvrij
Er viel weinig glutenvrij te proeven. Er was wel, ook heel trendy, een heus bierplein waar mannen met hipsterbaarden een lokaal gebrouwen IPA wegslobberden. Een verlaten hoekje met foodtrucks, want die trend is alweer zò 2018. Een stand van de Thaise overheid met een paar flessen glutenvrije sojasaus, maar de vriendelijke ambassade-employee wist er verder het fijne niet van. Op het Italiaanse plein stond een gesoigneerde heer met fraai ogende focaccia, piadina en pizzabodem, maar die waren helaas nog niet te koop in Nederland, hij zocht nog een importeur. Ik kreeg een tas met samples mee.
Vleesvervangers
Veel aandacht voor de vegetarische- en veganistische eettrend. De meeste vegetarische producten zijn op basis van tarwegluten, aangevuld met een paar sojabonen of zeewierslierten en heel veel smaakversterkers. Er ligt dus nog een niche-markt open voor glutenvrije vleesvervangers, ondernemers: spring in dat gat!
Wonderwel was er toch iets te knagen voor de glutenvrije medemens. Bij de kraam van Botanic Bites kreeg ik een saté van stammetjes van de oesterzwam. Prima bite en een lichtzure subtiele pindasaus. Als toetje scoorde ik een beeldschoon sorbetijsje. Gluten- en lactosevrij maar dat is natuurlijk geen kunst met fruitijs.
Dat was het wel zo’n beetje. Zelfs de frieten gingen aan mijn neus voorbij, want de gepaneerde snacks gingen in hetzelfde vet.
Winnaar van de Innovation Award 2019 categorie food is de Amster-damhertenrookworst van Pieter van Meel. Een mooi product, halal, maatschappelijk betrokken, no-waste. Over allergenen kan ik geen vermelding vinden.
Markt voor allergeenvrije voeding
De niche-markt voor allergeenvrije voeding omvat 173.000 Nederlanders met coeliakie, 346.000 Nederlanders met een lactose-intolerantie, en de circa 173.000 tot 692.000 Nederlanders met een andere voedselallergie. Een groeimarkt bovendien. Daar zit dus geld in.
Ik zie kansen voor 2020, dames en heren horeca-ondernemers!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Beste Wendeline, wat ontzettend jammer dat je niet bij ons langs geweest bent op de Horecava
wij stonden met Lisa's choice op het innnovatie-plein en op de startup-lane met de lekkerste glutenvrije producten. Lisa's choice is waar mogelijk ook lactose vrij en vegan. Daarnaast zijn al onze producten Bio.
Graag kom ik je een keer de producten laten proeven, fijne dag
@Nick: allereerst ga ik naar een vakbeurs, ik werk al 30 jaar in de horeca en ook bij mijn toekomstig vakgebied (diëtist, het plan is nu ook op adviesgebied aan de horeca) zal daar mee te maken hebben. Dus er zijn meer dan genoeg reden om er wel heen te gaan. Ten tweede: het is beleid in NL dat we een inclusieve samenleving zijn. Kinderen met een verstandelijke of fysieke beperking moeten naar een reguliere basisschool, mannen en vrouwen liggen in het ziekenhuis samen op zaal, er is in concertzalen een speciaal audio-systeem voor doven en slechthorenden, er zijn verplichtingen omtrent de aanwezigheid van aangepaste gehandicapten toiletten. Nog steeds trekken patiëntenorganisaties aan de bel als het aangepast toilet als schoonmaakhok wordt gebruikt, de blindenpaden eindigen op een busbaan. Ten derde: je suggereert dat je met een voedseluitdaging situaties moet mijden waar je geconfronteerd wordt met deze uitdaging (in mijn geval gluten). Daarmee plaats je iedereen met coeliakie of een ander medisch voedingsprobleem buiten de maatschappij. Mijn kind kan niet naar een verjaardagspartijtje (wat heeft ze daar te zoeken als de taart gluten bevat?), mijn zoon kan geen lid worden van een studentenvereniging (daar drinken ze bier), als je uit eten wil kan je bij een handjevol restaurants in NL terecht https://www.glutenvrij.nl/voor_professionals/horecaalliantie_lekker_glutenvrij/lekker_glutenvrij_midden_nederland/ of bij de helft van de McDonalds https://www.foodlog.nl/artikel/mcdonalds-is-trots-op-zn-glutenvrije-hamburgers/.
Mee met een bedrijfsuitje kan niet, vergaderlunch niet mogelijk, etc. 5% heeft een voedseluitdaging. Je suggereert dat deze groep Nederlanders 'niet moet zeiken' en accepteren dat ze niet deel kunnen nemen aan het sociaal verkeer.
Jouw reactie laat zien dat het heel makkelijk is een mening te hebben over een probleem waar je je niet in hebt verdiept. Een kattenallergie is vervelend. Zeker als je al jaren verslaggever bent voor een glossy kattenmagazine of kind van een fokker. Je moet aan de pillen (die zijn er niet als je allergisch bent of coeliakie hebt) of van beroep veranderen. Verschil: mensen moeten eten. Dat kan natuurlijk geregeld worden met een broodtrommel of door gewoon thuis te blijven. Maar samen eten en drinken is onderdeel van het sociaal en maatschappelijk verkeer. Vrijwel elk samenzijn gaat tegenwoordig samen met een hapje of een drankje. Vergaderlunch, netwerkborrel, popfestival: zonder stevige voorbereidende maatregelen deel kan je niet gaan. Een stevige sociale handicap dus, en een blinde vlek voor heel veel mensen die er niet mee te maken hebben. Die het dus de normaalste zaak van de wereld vinden daar badinerend mee om te gaan. En gek genoeg ook een blinde vlek voor mensen die er wel mee te maken hebben: horeca-professionals.
Nick, ik zou wel gaan. Om te kijken wat er nu is; als er iets een hype is, dan is het nl. glutenvrij eten.
Dat is toch wat anders dan als liefhebber van krentenbollen verdwaald raken op een kattententoonstelling.
Goed, je lijdt aan coeliakie. Maar wat ga je dan zoeken op een algemene voedingsbeurs?
Ik moet niezen en tranen van katten: ik ga niet naar kattensalons.