Bruinbrood is eigenlijk witbrood. Het onderwerp is hier al 'ns voorbijgekomen.
Nu is het officieel een feit. Het stond vandaag in de krant. Afzender: de Consumentenbond. Die is boos want mensen kiezen voor bruin om meer van die hippe voedingsvezels binnen te krijgen die helpen tegen vetrollen onderaan je buik.
Da's bedrog, want ze worden erin genept. Niet met een ambachtelijke naam, maar gewoon met kleurstof. Hoe bruiner, hoe beter. Dat denkt het publiek tenminste. Alleen vandaag even niet.
Volgende week is alles weer hetzelfde en koopt het publiek weer 'bruin'. Ligt dat aan het publiek of aan het aanbod?
Ik begrijp er trouwens niks van. Meel raffineren en kleuren is toch veel duurder dan het minder bewerken en er meteen bruin brood van bakken?
(met dank aan Sabine S.)
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zo ongeveer ja. Dit alles is gevolg van de prijzenslag tussen de supermarkten. Die beweren wel dat ze de belangen van de consument verdedigen maar het enigste dat hun in feite interesseert is grove winsten maken op de kap van diezelfde consument.
Je bedoelt: ze laten zich bedotten en eten nu bruin gekleurd witbrood?
Opmerkelijk nieuws
Het rare witte brood met veel vezels van Becel. Men voegt aan wit brood "kleurloze" vezels toe omdat kinderen liever wit brood eten dan bruin brood (zegt men toch). Die vezels kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van appels, suikerbieten enz. Naast kleurloos zijn die dingen ook smaakloos en zijn ze een afvalprodukt van de productie van appelsap of bietsuiker. Goedkoop dus nog ook. Je kent het gezegde : "de consument wil bedrogen worden". Niets beter dan gewoon brood van de ambachtelijke bakkr en tracht dan een te vinden die brood zonder te veel hulpgrondstoffen maakt.
Met vriendelijke groeten,
Pepita, het foute blijft vooral lang vers en is wattig ;-) Diny Schouten schreef er in die zin hier al eens over
De werkelijkheid: hele generaties gaan dood zonde ooit echt brood te hebben gegeten. De gemiddelde consument in Ndl. moet het nl. doen met brood waarvan hij denkt dat et goed is. Hanteer maar als stelregel: heel erg bruin, daar zit een luchtje aan.