De kop: ‘Desnoods vet en uien op brood’.
Niet iedereen in Hongarije vreest de armoe van brood met uien.
Het is een wonderlijke kop, een wonderlijke uitspraak en alleen het woord ‘desnoods’ misstaat.
Vet is lekker, uien zijn lekker, brood is lekker. En
Dus ook wij in Nederland hebben niks te vrezen.
Dit lijkt wel een dagsluiting.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De slager hier op de biologische markt had toen ik 'm naar niervet vroeg toevallig net een grote vuilniszak niervet voor iemand klaarstaan, daar mocht ik toen ik 'm lief aankeek ook een stukje van hebben. Maar had toch echt niet de indruk dat het iets illegaals was hoor. Eerder iets incourants.
Grappige is dat dat stukkie niervet met mijn snijplankie nu op wikipedia staat als je zoekt op suet
Nick, ook in Engeland veranderen helaas de tijden. Er is daar ten behoeve van de <i>Christmas pudding</i> al iets te koop dat <i>"vegetarian suet"</i> wordt genoemd. Het bestaat uit palmolie en rijstmeel en het schijnt inmiddels al meer te worden verkocht dan niervet.
Nico: de wetgeving in Europa zou toch vrij identiek moeten zijn, Hoezo "In Nederland mag dat niet meer"?
De kwaliteiten van vet variëren sterk binnen de erfdieren. Niervet van een kalf is veel harder dan smout/reuzel van een varken. Uitgesmolten kalfsniervet lijkt wel zeep. Ook varkensniervet is stijver dan buikvet. In Engeland heet niervet "suet" en is essentieel voor het maken van bepaalde pies en de beroemde "plum pudding". Slapper vet werkt niet.
Ik ben bijna 62 maar al dat ouderwetse eten smaakt mij nog prima, gebakken bloedworst met appel b,v, en uitgesmolten varkensvet (bijna niet te krijgen), geb uien op brood (niets mis mee)enz. enz.HEERLIJK ALLEMAAL !!!!!
Gr, de Lekkerbek
Ook heel lekker om in te bakken: niervet. Vroeger kocht je de nieren (kalfsnieren met name) met een groot stuk vet er om heen. Wat blijkt: in Nederland mag dat niet meer, en is het alleen te krijgen als je je slager lief aankijkt. In België, waar ik regelmatig moet zijn, ligt dat zo in de etalage, met de tong, de zwezerik en de hersenen. Kom daar maar eens om in Nederland. Vreemd genoeg, als je naar de wangen vraagt, kijken ze je bevreemd aan, en geven je de tip maar een hele kop te kopen, dan heb je de wangen erbij. Dit allemaal terzijde.
In Oostenrijk is het hoogste genot als amuse een brood met "Grammelschmalz" te eten. Reuzel met spekresten er doorheen.