Brood is in. Trendwatchers hebben het erover. Hier verklaarde Diny Schouten, op strict persoonlijke titel, het volkorenbrood dood.
Tijd dus om het eens nader te hebben over brood. Hoeveel eten we en aten we? Wat zit erin. Waarom wel of geen volkoren?
We zijn minder brood gaan eten, maar zitten weer licht in de lift.
Bruto Verbruik in kilo's per persoon per jaar
1965: 72
1975: 61
1985: 59
2003: 61,5
Het bruto-verbruik per persoon per jaar ligt al zo’n 15 jaar rond de 60 kg per jaar, thuis en 'buiten'bij elkaar opgeteld. Na de Tweede Wereldoorlog lag dit verbruik nog ver boven de 80 kg! Deze daling is voor een deel te verklaren door het grote aanbod aan alternatieve levensmiddelen. De keuze voor de consument is enorm groot geworden. Vanaf 1960 loopt het aantal producerende bakkersbedrijven. Oorzaken: opvolgingsproblematiek, hoge investeringsdrempel voor startende ondernemers, concurrentie van de supermarkt en de steeds verdergaande concentratie van productielocaties. Het aantal bedrijven met meerdere winkels groeit (schaalvergroting).
Marktaandelen Brood
o.b.v. volume ----------- 2000 ----- 2001 ----- 2004
Bakkerswinkel ---------- 18,6%---- 18,1%------ 15,2%
Bakker aan de deur----- 2,3%----- 2,0% ------- 1,5%
Supermarkt --------------73,0%----- 73,9% ------ 77,7%
Warenhuis --------------- 0,9% ---- 0,8% ------- 0,8%
Marktbakker -------------- 3,3% ----- 3,3% ------- 3,4%
Overig --------------------- 1,9% ----- 1,8% ------ 1,5%
In alle leeftijdsgroepen eten mannen meer brood per dag dan vrouwen. Traditioneel zijn de 16-19 jarigen bij zowel mannen als vrouwen de heavy users.
Het algemene imago van brood is ijzersterk. Bijna iedereen vindt dat brood gezond, onmisbaar in de voeding en lekker is.
Imago van brood
Brood is gezond ----------------------------- 96%
Bevat waardevolle voedingsstoffen ----- 96%
Brood is lekker ------------------------------- 94%
Brood is onmisbaar in onze voeding ----- 94%
Brood is saai ----------------------------------14%
Brood maakt dik ------------------------------ 9%
Wat zit er eigenlijk in ons brood:
In 100 gr. Brood( 3 sneetjes) zit:
Wit vs Bruin
Koolhydraten -------- 46 gr ---- 40 gr
Eiwit -------------------- 8 gr ------7.5 gr
Vezel ----------------- 2.7 gr ------ 7.5 gr
Ijzer ------------------ 1 mgr ------ 2.5 mgr
Energie ------------ 234kcal ------ 206 kcal
Daarnaast bevat brood kleine hoeveelheden vitamines: B1, B2, B6, C en D, maar ook mineralen zoals natrium, kalium en andere sporenelementen.
De donkere broodsoorten zoals bruin-, volkoren-, rogge- en meergranenbrood bevatten iets meer voedingsvezel dan witbrood. Dat wil niet zeggen dat witbrood ongezond is. Het bevat alleen minder voedingsvezel.
Voedingsvezel is de verzamelnaam voor onverteerbare bestanddelen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze zorgen voor een goede darmwerking en een soepele stoelgang. Sinds kort weten we ook dat voldoende voedingsvezel de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten verkleint én zorgt voor een verzadigd gevoel zodat je onnodig veel eet.
Hoe meer vezels, hoe beter het is voor de spijsvertering, want het voorkomt verstopping. Omdat ons lichaam meer calorieën nodig heeft om die vezels te lijf te gaan, heeft bruinbrood een lagere calorische waarde. Beter is ook dat er in bruin brood wat minder vet en juist wat meer ijzer zit, want vet krijgen we al voldoende binnen en met ijzer produceren we rode bloedlichaampjes.
Dat is mede de reden van het veelal genoemde argument dat bruin brood gezonder is dan wit brood. Bruin wordt in Nederland meer gegeten dan wit.
Er is nog maar één uitdaging: maak de markt duidelijk dat het het 'witte' volkorenbrood waarop de reclame Blue-Band smeert, gewoon wit brood is zoals ieder ander witbrood. Niet zo gezond dus, als je tenminste gezond volgens het boekje wilt wezen.
Pfff, het wordt vast een interessant broodjaar!
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Laat ik mijn vriend eindelijk weer eens een brood voor me ophalen uit de supermarkt komt ie thuis met pain de bastille.
"Ja, je zei donker, stevig brood"...., "nee, ik zei stévig brood en niet van dat donkere, kankerverwekkende" Mocht niet baten....
Bedankt Wouter voor het nog even duidelijk maken wat we al gezien hadden in jullie uitzending, maar wat mijn vriend duidelijk vergeten was.....
Geloofd ook dat bleu band wit brood, bruin brood is :/
Ik snap Nederlanders niet wat brood betreft,
Dat brood wat in de supermarkt ligt kun je toch met de beste wil ter wereld geen brood meer noemen.
1 keer knijpen en er blijft niks van over.
Gebakken lucht...en echt niet gezond want er zit veel te veel suiker in...(dat er niet in thuis hoort)
Een berichtje net van foodholland geplukt over de knapperige korst, van de universiteit van wageningen:
Knapperige korst houdt brood langer vers
Onderzoekster ir. Neleke van Nieuwenhuijzen van de leerstoelgroep Levensmiddelenchemie van Wageningen Universiteit zoekt naar mogelijkheden een broodkorst te ontwikkelen die langer krokant blijft. Als de korst snel de knapperigheid verliest blijft het brood minder lang vers.
Van Nieuwenhuijzen is als promotieonderzoekster verbonden aan het Crispy/Crunchy-project van het TI Food and Nutrition. In dat project werken negen aio’s, postdocs en begeleiders gedurende 6 jaar aan technieken die brood en hartige snacks van krokantere korstjes moet voorzien, of de wafels van ijshorentjes langer knapperig moet houden.
De korst verliest zijn knapperigheid als er water in de korst kruipt, aldus de onderzoekster. Dat vocht komt meestal uit het product zelf. In het brood waarmee Van Nieuwenhuijzen proeven doet, kruipt het uit de vochtige binnenkant van het brood geleidelijk in de korst. In een publicatie die binnenkort verschijnt in de Journal of Agricultural and Food Chemistry, presenteert ze een model dat beschrijft hoe de korst van brood vocht opneemt.
Het bijzondere van het model dat Van Nieuwenhuijzen ontwikkelde is dat het niet nodig is de vorm van het oppervlak van de korst te kennen. Daardoor is het van extra waarde, want broodkorsten hebben een onregelmatig gevormd oppervlak. De onderzoeksgroep heeft het model al gebruikt om brood te maken waarvan de korsten langer knapperig blijven.
Wageningen Universiteit
@Dick, Diny dat lijstje komt van het voorlichtingsburo van brood.
Zuurdesem vind je in de tophoreca. Het is het soort kwaliteit als de manchetknopen van een goed pak: die kun je echt losknopen. Je ziet het tegenwoordig steeds vaker, maar nog maar een paar jaar geleden niet. Toen was het nog voorbehouden aan een echte elite voor wie het een onderling herkenningsteken was. Net als kousen ipv sokken. Dat deed je, daar sprak je niet over. Behalve tegen degenen die je uitzocht om in te wijden.
Een goed bewaarde geheim, niet uit de geitenwollensok.
Zo goed, dat die bus een prachtidee is. Dan kan m'n ballentaal aan de kant en krijgt het volk weer brood.
Gaan we dan naar Duitsland of verder? Of ben ik nu heel erg... Zuurdesembrood wordt trouwens al heel lang gegeten door natuurwinkelklanten. Daar zit ook veel (industriele) rommel tussen. Maar echt niet-voorgesneden zuurdesembrood is zeker lekkerder als BleuBand.