Dat zegt een groep Australische wetenschappers. Hun uitspraak is een reactie op de wereldwijd om zich heen grijpende populariteit van eiwitrijke en tegelijk koolhydraatarme dieten, van Atkins tot South Beach en van Montignac tot gepopulariseerde versies van Paleo.
Het rapport ‘What’s to Gain from Grains?’ van de Australische voedingsdeskundigen Noakes, Muir en Topping werd gepresenteerd aan het nationale Grains & Legumes Nutrition Council. Dat meldt AFN.
Het rapport stelt dat 26 procent van de Australiërs koolhydraatrijk voedsel zoals brood en pasta mijdt om af te vallen. Zij slaan daarbij de vele studies in de wind die bewijzen dat het eten van (volkoren) graanproducten juist helpt bij het afvallen.
Professor Manny Noakes bekritiseert de versimpeling van de complexe eetadvisering en zegt “Cutting out highly refined or fat and salt laden carbohydrates is a good idea, but culling high fibre and low Glycemic Index grain foods at the same time is just throwing the baby out with the bath water." Volkoren granen spelen een belangrijke rol in de vetsamenstelling van het lichaam en met name bij het reduceren van (gevaarlijk) buikvet.
De conferentie sloot af met de unanieme conclusie dat koolhydraten en granen onterecht de zwartepiet toegespeeld hebben gekregen voor veel problemen rondom de spijsvertering en gewichtstoename. De voorzitter van de Grains & Legumes Nutrition Council sprak de hoop uit dat consumenten zich laten aansporen voldoende kwaliteitsgranen in hun basisdieet op te nemen.
Fotocredits: Tony Rodd
Dit artikel afdrukken
Het rapport stelt dat 26 procent van de Australiërs koolhydraatrijk voedsel zoals brood en pasta mijdt om af te vallen. Zij slaan daarbij de vele studies in de wind die bewijzen dat het eten van (volkoren) graanproducten juist helpt bij het afvallen.
Professor Manny Noakes bekritiseert de versimpeling van de complexe eetadvisering en zegt “Cutting out highly refined or fat and salt laden carbohydrates is a good idea, but culling high fibre and low Glycemic Index grain foods at the same time is just throwing the baby out with the bath water." Volkoren granen spelen een belangrijke rol in de vetsamenstelling van het lichaam en met name bij het reduceren van (gevaarlijk) buikvet.
De conferentie sloot af met de unanieme conclusie dat koolhydraten en granen onterecht de zwartepiet toegespeeld hebben gekregen voor veel problemen rondom de spijsvertering en gewichtstoename. De voorzitter van de Grains & Legumes Nutrition Council sprak de hoop uit dat consumenten zich laten aansporen voldoende kwaliteitsgranen in hun basisdieet op te nemen.
Fotocredits: Tony Rodd
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Volkorenversies van pasta zijn dun gezaaid en onprettig om te eten. Voor echt volkorenbrood geldt hetzelfde, hoewel vaak wel erg lekker.
Het meel dat over het algemeen in pasta's en brood wordt gebruikt is "uitgekleed" meel, waar na het uitkleden weer stoffen worden toegevoegd.
Overigens hoeft volkorenmeel niet altijd een "bruin" resultaat te geven. Gebuild volkorenmeel (gezeefd) is bijna wit van kleur.
Mijn vermoeden: it's all about fibre's (en die kan je ook halen uit groente, daar heb je geen graan voor nodig).
In principe zou graan best passen in een dieet om af te vallen; de grootste probleemveroorzakers zullen de geraffineerde granen en suikers zijn. Maar als je wilt afvallen dan schiet het wel op om flink te minderen met de granen. Deze studie die *high fat* (Atkins), *high carb* (Ornish) en alles daar tussenin vergelijkt in real-life studies (2 maanden wekelijks consult, dan 10 maanden 'zoek het maar uit'), komt tot de conclusie dat het high-fat Atkins-dieet het beste gewichtsverlies-resultaat biedt na een jaar (zelfs als ze meer koolhydraten eten dan Atkins toestaat), plus de beste bloedwaarden. De andere diëten werken ook wel, maar lang zo goed niet. Dus ja, volkoren granen kunnen helpen bij het afvallen, maar dat is dan ook wel erg algemeen gezegd.
Voor een lange doch onderhoudende lezing over het onderzoek, kijk The Battle of the Diets: Is Anyone Winning (At Losing?).
Koolhydraten en suikers natuurlijk of niet, zijn biochemische gelijk. In alle gevallen worden de koolhydraten (o.a. in de mond met het enzym amylase) omgezet in de monosuikers. Geraffineerd of niet speelt geen rol. Wel is het natuurlijk zo dat er in volkoren brood ook voedingsvezels zitten die gezond zijn.
Verder is het gros van het bruine brood brood aangekleurd met gebrande suiker of caramel. Nep zou je kunnen zeggen. "Volkoren" is wel warenwettelijk vastgelegd.
Een probleem met 'geraffineerd' is dat het vaak in grotere hoeveelheden naar binnen geschoven kan worden (en ook wordt) dan de ongeraffineerde versies, waarbij bij deze laatste inderdaad nog andere voedingsstoffen zoals vezels gegeten worden. Die vezels zorgen voor een rem op je hongergevoel, zodat je eerder stopt met eten. Dus dat kan dan biochemisch gelijk zijn, in de praktijk heeft het een heel ander effect op het lichaam, je verzadigingsgevoel en je eetbeleving.
Overigens, volkoren betekent niet in elk land hetzelfde; in de VS betekent het dat 51% volkoren graan gebruikt moet zijn. Ik kan zo gauw niet vinden wat het in Australië is.