Vanmorgen landde in de Nederlandse media het nieuws dat broccoli autisme helpt voorkomen. Dat zou blijken uit onderzoek dat eerder deze week in PNAS werd gepubliceerd. Die berichtgeving is onjuist, omdat slechts is aangetoond dat het uit broccoli geïsoleerde stofje sulforafaan autistische kinderen mogelijk communicatiever maakt.

Oxidatieve stress
Waarom het stofje werkt weten de onderzoekers niet, maar ze vermoeden dat het samenhangt met de zogenaamde oxidatieve stress waar zowel kankerpatiënten als autisten meer dan gemiddeld last van hebben. De sulforafaan in broccoli zou daartegen werken, al is die claim nog nooit hard gemaakt. Een Nederlandse tuinder werd zelfs op de vingers getikt toen hij dat beweerde. Hij werd in overtreding bevonden en moest een boete betalen.

De helft (51%) van de proefpersonen - kinderen - die een pil met de geïsoleerde sulforafaan werd toegediend, vertoonden een positieve respons op het stofje en werden een beetje minder autist. De, louter op basis van gedragswaarneming geregistreerde, effecten werden door de ouders en verzorgers ingeschat als 'heel veel beter'. Een deel van de kinderen keek hun ouders en verzorgers aan, terwijl ze dat nog nooit gedaan hadden. Na het stoppen van de pil veranderde dat gedrag weer naar de oude situatie.

Wel/geen effect?
Ongeveer een derde van de proefpersonen liet geen enkel effect zien. Op Livescience zegt Dr. Thomas Frazier, directeur van de Cleveland Clinic's Autism School in Ohio, dat het experiment mogelijk aantoont dat autisme niet maar één oorzaak heeft. Hij denkt dat er daarom zowel zeer positieve en gematigd positieve als geen resultaten zijn vastgesteld. De proef moet wat hem betreft veel beter worden uitgevoerd. De resultaten mogen wat hem betreft niet alleen gescoord worden op basis van de waarnemingen van ouders en verzorgers.

Dr. Paul Talalay, een van de onderzoekers, merkt op dat de sulfarofaanpil zoveel sulfarofaan bevat dat niemand mag verwachten dat je door het eten van broccoli autisme kunt voorkomen, maar dat wel degelijk kan worden vastgesteld dat sulfarofaan werkzaam is op het niveau van de cellen die blootstaan aan oxidatieve stress.

Het bijzondere is echter dat een groot aantal kinderen opknapte van een geconcentreerd pilletje broccoli. Het werkt dus, zonder dat het gesteld kan worden dat het werkt tegen autisme. Op Foodlog vraagt vandaag Bert Schwitters zich af hoe we met zulke onderzoeksresultaten moeten omgaan.

Fotocredits: broccoli, puamelia
Dit artikel afdrukken