De froghopper is een kevertje dat te herkennen is aan het schuimnest waarin de larven zich hullen op plantenstengels. Britse plantendeskundigen denken dat froghoppers de Xylella fastidiosa-bacterie zouden kunnen verspreiden van plant tot plant.

De Xylella fastidiosa-bacterie komt uit Latijns-Amerika. Sinds 2013 is de aanwezigheid van de bacterie ook in Europa vastgesteld. De bacterie is verantwoordelijk voor de dramatische olijvensterfte in het Italiaanse Puglia, en is ook in Spanje en Frankrijk aangetroffen.

Xylella fastidiosa is niet alleen dodelijk voor olijfbomen maar voor nog zo’n 560 plantensoorten (van fruitbomen als de amandel en olijf tot druiven en ook gewone bomen als eiken). De bacterie blokkeert het watertransport van de plantenwortels naar het blad.

De Europese Commissie eist strenge maatregelen als de bacterie ergens opduikt, zoals het rooien van alle planten in een straal van 100 meter en quarantaine op geïmporteerde planten.

Tot op heden is Groot-Brittannië nog Xylella-vrij, en dat willen de Britten graag zo houden. Vandaar dat de RHS een beroep doet op burgerwetenschappers. Vrijwilligers kunnen op een website melden waar en wanneer ze froghoppers hebben gesignaleerd.

Door op basis van deze gegevens in kaart te brengen waar en hoe froghoppers voorkomen, hoopt de RHS adequaat te kunnen reageren mocht de Xylella fastidiosa-bacterie onverhoopt toch Groot-Brittannië binnenkomen.
Dit artikel afdrukken