Wegwerpplastic is uit de gratie. De nieuwe EU-plasticstrategie focust op recycling. Ook de Engelsen - notoir slechte afvalscheiders en niet-recyclers - zijn overstag en nemen maatregelen hun plasticafvalberg te verminderen. Na de verplichte heffing op plastic tasjes, het voorstel voor een 'latte levy' op wegwerpkoffiebekers, de app voor gratis watertappunten (minder wegwerpflesjes!) en de aanval op de plastic drinkrietjes bereikt de 'plasticoorlog' nu ook het favoriete Britse drankje, de 'cuppa'. De Britse supermarktketen Co-op kondigt aan dit jaar de theezakjes van het eigen merk plasticvrij te maken.

Zit er dan plastic in een theezakje? Ja, de industrie blijkt een kleine hoeveelheid polypropyleen toe te voegen aan de papiervezels van de theezakjes. Dat beetje plastic maakt het mogelijk de zakjes te sealen en heel te houden zodat de theeblaadjes er in blijven zitten als je het zakje in je mok hangt. Er zijn wel zakjes zonder plastic, die zijn te herkennen aan het feit dat ze dichtgestikt zijn in plaats van dichtgeperst. Maar de bulk van de gewone theezakjes, ook in Nederland, is met polypropyleen gemaakt. Gezien de grote hoeveelheden thee die de Britten nuttigen - zo'n 165 miljoen koppen thee per dag - en het feit dat 96% van die kopjes met een theezakje gezet wordt, is het een behoorlijk omvangrijk probleem.

Co-op pakt dat probleem aan, schrijft The Guardian. De supermarkt ontwikkelde samen met zijn theeleverancier en een verpakkingsmaterialen-specialist een methode om bio-afbreekbare zakjes met een hittebehandeling in plaats van met plastic te sluiten. Ze zijn nu zo ver dat ze de volledig afbreekbare zakjes kunnen gaan testen. "Veel theedrinkers zijn zich er totaal niet van bewust dat voor de theezakjes van hun dagelijkse 'cuppa' plastic gebruikt is," zegt Jo Whitfield, de topman van Co-op Food. "Hoewel het per zakje een relatief kleine hoeveelheid is, blijkt het als je kijkt naar de 6 miljard kopjes thee die elk jaar in Groot-Brittannië gezet worden, om ongeveer 150 ton polypropyleen te gaan - dat is een enorme stapel plastic afval dat of composthopen vervuilt of gewoon naar de stort gaat."

Het initiatief van Co-op, die jaarlijks zo'n 367 miljoen theezakjes verkoopt, valt niet overal in goede aarde. Zo waarschuwt de UK Tea and Infusions Association voor prijsverhogingen. Volgens een woordvoerder heeft de Britse thee-industrie uitgebreid geëxperimenteerd met afdichtingsmethoden zonder plastic, maar die methoden zijn duur. De grondstofkosten en de kosten voor het upgraden van machines zouden een theezakje ongeveer acht keer zo duur maken.
Dit artikel afdrukken