Het populaire bakprogramma The Great British Bake Off had voor de gelegenheid een Japanse week als thema en de bakkers haalden alles uit de kast om de schattigste 'kawaii'-cake te bakken. Met lekker veel sojasaus natuurlijk. Reden voor de Britse staatssecretaris van Handel, Liz Truss, het nieuws enthousiast te retweeten.
Loved the Kawaii bakes! So much shared culture between ????????????????. #GBBO
— Liz Truss (@trussliz) October 27, 2020
The bakers used a lot of soya sauce in the first challenge on #GBBO, so it's a good thing it will be made cheaper thanks to our trade deal with Japan ????????
— Department for International Trade (@tradegovuk) October 27, 2020
Arme Liz. Dat had ze beter niet kunnen doen. Niet alleen valt sojasaus op dit moment onder het handelsakkoord tussen de EU en Japan (waar de brexit een eind aan maakt), maar ook haalt Groot-Brittannië het merendeel van zijn sojasaus niet uit Japan maar uit Nederland.
In Groningen, in Sappemeer, staat de Kikkoman-sojasausfabriek die heel Europa, Groot-Brittannië incluis, van sojasaus voorziet. Die wordt niet goedkoper maar flink duurder en mogelijk ook - door de nieuwe douaneregels bij een harde brexit - trager geleverd.
So just to summarise:
— Tristan Jakob-Hoff (@classicgoldbug) October 27, 2020
- Only 16% of our soy sauce comes from Japan
- It already has a 0% tarriff
- The EU (which we're leaving) already has a trade deal with Japan
- Most of our soy sauce comes from the EU (which we're leaving)
Otherwise, good tweet.
ps... er zijn ook 'triple' sojasauzen in China.... lang op vaten...
maar heel weinig, en die wordt alleen lokaal genoten. een gat in de markt.
(en perfect als we die hier kunnen maken Jan Peter van Doorn ;)
Koop Nederlandse waar dan helpen we elkaar.
ben kenner op het gebied van sojasauzen. Lee Kum Kee is mijn absolute favoriet.... als enige dubbel gefermenteerd.. en dat proef je. Naast Kikkoman zijn er in de bio winkel ook een aantal zeer goede sojasauzen. En zelfs Conimex heeft nu een natuurlijk gefermenteerde geïntroduceerd...
En het 'engelse effect' kun je bereiken met balsamico (vissaus, tamarinde of zuring (sumak), look). Geen suiker nodig
Kikkoman (in Japan) maakt dus goede sauzen. We relatief duur vergeleken met de (dubbel) gefermenteerde Chinese waar ik mee kwam. Ik beschuldig niet, constateer alleen dat daar geen info over geboden wordt. Terwijl dat iets zou zijn om trots op te wezen. Toch een vraagteken? opties die opengehouden/ reeds toegepast worden?
En net als bij al die Belgische en Nederlandse gegiste bieren kan dit een prima industrieel product zijn... het gaat om het fermenteren (die houten vaten zal je ook bij kloosterbieren niet meer tegen komen)... kost alleen iets meer
(maar verwijdert wel alle fytinezuur uit de soja... die daar overmatig inzit.... veel meer dan in tarwe... en creëert allerlei B vitaminen e.a.... het verschil tussen gefermenteerd of niet is bij sojasaus enorm.... in smaak en gezondheid )
Frank, ik heb stellig dat indruk dat je persoonlijke voorkeuren hebt en houdt van handwerk. Dat is je goed recht, maar houd het wel reëel. Voordat je een fabrieksproduct beschuldigt van fraude en andere grote woorden: zou je eens kunnen definiëren waar een grootschalig gemaakte sojasaus in Japan zelf aan voldoet?
Kikkoman is een overigens een Japans beursgenoteerd bedrijf.