Zó blij en opgelucht was het Britse ministerie van Handel dat er een handelsakkoord op tafel lag - met Japan -, dat het zijn rustig een verkeerd beeld schiep..

Het populaire bakprogramma The Great British Bake Off had voor de gelegenheid een Japanse week als thema en de bakkers haalden alles uit de kast om de schattigste 'kawaii'-cake te bakken. Met lekker veel sojasaus natuurlijk. Reden voor de Britse staatssecretaris van Handel, Liz Truss, het nieuws enthousiast te retweeten.
Arme Liz. Dat had ze beter niet kunnen doen. Niet alleen valt sojasaus op dit moment onder het handelsakkoord tussen de EU en Japan (waar de brexit een eind aan maakt), maar ook haalt Groot-Brittannië het merendeel van zijn sojasaus niet uit Japan maar uit Nederland.

In Groningen, in Sappemeer, staat de Kikkoman-sojasausfabriek die heel Europa, Groot-Brittannië incluis, van sojasaus voorziet. Die wordt niet goedkoper maar flink duurder en mogelijk ook - door de nieuwe douaneregels bij een harde brexit - trager geleverd.
Independent - Government backtracks over false claim soy sauce will be cheaper after Brexit
Reageer
  • Deel
Druk af