In Groot-Brittannië is het wel nieuws. Waitrose presenteert de henneneitjes als een belangrijke maatregel tegen voedselverspilling.
Leghennen leggen vanaf de leeftijd van 4 maanden hun eerste eieren. Gedurende hun eerste levensjaar zijn de eitjes wat kleiner dan gemiddeld. Te klein, gemeten naar de maatstaven van de supermarkten. Er was geen markt voor, op wat nichemarkten na (restaurants, banketbakkerijen, als seizoensproduct). Dus kwam zo'n 10% van de jaarlijkse Britse eiproductie - volgens de berichten - niet op tafel. Te gek voor woorden vond Waitrose die opeens wel brood ziet in de 'pullet eggs'.
Verschillende chefs, onder wie Jamie Oliver, probeerden in het (al dan niet recente) verleden het Britse publiek ervan te overtuigen dat henneneitjes met hun mooie ronde dooier en verfijnde smaak een 'premium product' zijn en geen bijproduct. Tot nu toe tevergeefs, al lijkt de prijsstelling van Waitrose wel de goede kant op te gaan. Een onderscheidend ei, en ook nog eens "vooral voor gebak een droomproduct," zegt Zoe Simons, Development Chef bij Waitrose.
Voor je recepten moet je het eitje wel even omrekenen: gemiddeld gaan er 3 henneneitjes in 2 gewone eieren. Worden die pullet eitjes echt 'weggegooid'? Welnee. Ze werden verwerkt, maar niet als tafelei verkocht. Het weggooi-verhaal maakt er nu opeens tafeleieren van die de super tegen een extra hoge prijs denkt te kunnen verkopen. Zie de reacties onder deze tekst. Onze lezers prikken onmiddellijk door het duurzame marketingvernis heen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Sytske, ik zal er volgende keer opletten. Er staat minimaal nettogewicht is 270 gram. Dat is slim, want small staat voor een gewicht van 43 tot 53 gram. Maar ze zijn op, kan ze dus niet meer wegen.
Maar ze rammelden behoorlijk in het doosje.
#24 Jan Peter,
Op eierendozen staat toch aan de buitenkant of het om S, M of L eieren gaat en aan de binnenkant hoe zwaar ze dan ± zijn?
Ik had van de week de biologische eitjes van de Jumbo. Ze zaten ruimer in het doosje dan anders. Zelfde doosje, kleinere eitjes, zelfde prijs. Henne-eitjes?
#22 Peter, wat weet jij veel inhoud in een klein stukje tekst te stoppen. Te veel om overal op in te gaan :).
Volgens mij is er geen probleem met de henneneitjes. Er was al nooit een probleem. Enkel heeft een slimmerik er een superfood van weten te kletsen met een zielig vlaggetje als extra attractie.
Zou een kilometerheffing op voedingsmiddelen een goed idee zijn? Of wat ook kan, transport mag best veel duurder worden.
# 20 Agnes, niet piekeren hoor! De afnemer heeft al beslist, denk ik, als ik de krant lees tenminste en als dat de overgrote wil is van de consument. Wij willen dus graag ecologische landbouw en we willen dus graag minder vee, welnu dat betekent duurder voedsel , met minder keus en geen schappen vol met allerlei exotische handel uit verweggistan. Dat betekent ook dat een ribeye niet 7 euro de kilo doet bij de Makro dank zij Mercosuur en de EU , die import en onderuithalen van onze eigen productie en producten bevordert ten nadele van juist die ecologische producten.
De keus is blijkbaar voor eco welnu de staat moet het invullen. Dat we om dat overeind te houden de EU zullen moeten verlaten in ruil voor wat Zwitserland doet voor zekerstelling van zijn eigen voedselproducenten en primaire industrie zal duidelijk zijn. Lijkt me als kapitalist geen slecht scenario, de economische situatie van Zwitserland is vele malen beter dan die bij ons waar het grote potverteren via de aangekondigde staatsleningen weer hoogtij viert. Ik geloof dat het op de pof leven trouwens een socialistische aanpak is en daar ben ik dan weer niet voor. Je kunt prima eigen voorziening van Voedsel zeker stellen , mits je je ontworstelt aan het keurslijf van de EU , wiens "Open wereldmarkt politiek "zorgt voor een "unlevel playing field" voor eigen, aan eco wetten en consumenten eisen gedicteerde landbouwsector.
Ook in Zwitserland zijn overigens exotische producten te koop maar , kapitalistisch genoeg, wel eventjes wat duurder dan in dit doorgeslagen consumentisme land. Zo;n probleem als met die Hennen eitjes komt in Zwitserland dus ook niet voor. Alle waar is daar naar zijn geld, want de tariefbarrières op nationaal vereist voedsel , die voorkomen dat ze verzopen worden onder nu goedkope aardappels , zorgen ervoor dat er geen overproductie is en alles zijn afnemer vindt. Zoals ik aangaf is doordraaien van goed voedsel een van de uitwerkingen van het open markt systeem die ik niet acceptabel acht. Oneerlijke concurrentie voor eigen boeren door de open markt politiek en verbod voedselproductie van eigen boeren te steunen door de EU is een andere.