Vorige week opende bij het Franse Calais alvast de dagopvang van het nieuwe permanente asielzoekerscentrum Jules Ferry. Het centrum moet onderdak bieden aan de duizenden asielzoekers die proberen illegaal (via een vrachtwagen) bij Calais over te steken naar Groot-Brittannië.

De Britten zijn verontwaardigd over het nieuwe centrum, dat 8 miljoen euro per jaar kost. De helft hiervan wordt door de EU gefinancierd, en dus ook, indirect, door de Britse belastingbetalers. Dat schrijft de Daily Mail.

Dagelijks een driegangenmaaltijd
De krant doet fijntjes uit de doeken hoe goed de immigranten het vanaf maart gaan hebben. Ze krijgen bedden, douches, toiletten, wasgelegenheid, medische zorg, juridische advisering, oplaadpunten voor hun mobieltjes. Wat vooral steekt is de dagelijks door een sterrenchef bereide driegangenmaaltijd. Verontwaardiging ten top: die kost maar 3 euro, terwijl in Groot-Brittannië schoolmaaltijden maar 1 euro mogen kosten.

'Het is mijn werk om eten te koken dat mensen lekker vinden'
Volgens the Daily Mail gaat het centrum vanaf half maart 1.500 maaltijden per dag serveren, met soep, een hoofdgerecht en yoghurt of fruit toe. Een van de koks, Christophe Duchene, heeft twee jaar als kok in opleiding gewerkt bij het Franse sterrenrestaurant Auberge Du Dun; voor de krant is dat genoeg om hem als 'sterrenchef' te betitelen. Hij zegt simpelweg: "Ik ben kok en het is mijn werk om eten te koken dat mensen lekker vinden, dus ik ga mijn best doen voor deze mensen. Het zijn mensen uit Afrika en Azië dus ze houden van heet en gekruid eten. Daarom hebben we ruime voorraden specerijen ingeslagen, zoals kerrie, chilisauzen, kurkuma en peper. Ik leg straks graag mijn oor te luisteren bij de mensen die het eten uitserveren omdat zij me kunnen vertellen of de mensen ons eten lekker vinden, en we zullen onze gerechten aan hun smaak aanpassen."

Dat is toch wel net even anders dan de 'Michelin-sterrenkeuken' waar de Daily Mail het over heeft. Op het menu staat gewoon lamsgehaktballetjes met groenten en couscous, kerriekalkoen met rijst, schaapsstoofpot of rundvlees met paprika. Gewoon voedzaam. Al glunderen de eerste eters in de krant: "Het eten is echt heel lekker, veel beter dan eerst".

Fotocredits: curry met kikkererwten en rijst, Miikka H
Dit artikel afdrukken